Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават даренията за Голямата базилика

Археолозите продължават да работят на терена на Голямата базилика. Официалното откриване се отлага за пролетта на следващата година, това каза Катя Стайкова, изп. директор на фондация „Приятели на базиликата“.

 

Фондацията е създадена в началото на годината с цел да събира дарения чрез кампания „Подари си птица“. Средствата ще бъдат използвани за различни културни и образователни дейости, които ще се случват в този най-голям музей на мозайките в Европа, защото те са 2000 кв. метра на едно място. 

Идеята ни е да се случват събития от всякакъв характер, да привлекат още повече туристи в Пловдив, и да дадем повече знание на нашето младо поколение. В основата на този уникален проект е фондация „Америка за България“, също и американски семейства. 

Вече дарителите са 20, като 2/3 са българи. 

Едни от последните дарители е проф. Славик Табаков и неговата съпруга д-р Ася Табакова. Проф. Табаков от 1991 г. работи в Кралския колеж в Лондон и е президент на Международната организация по медицинска физика, която обединява 25 000 специалисти от цял свят. Те толкова присърце приеха каузата за Епископската базилика на Пловдив, че се срещнаха с реставраторката Елена Кантарева и целия екип. Обещаха да популяризират този огромен музей в Англия. 

Според тях Голямата базилика ще пренапише историята на България. Тяхната теза е, че България не е края на Европа, а Европа започва с България.

Интервюто с Катя Стайкова, изп. директор на фондация „ Приятели на базиликата“ е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40