Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват "Вълчите празници" и дългите нощи

Снимка: Под тепето, архив

Според народната традиция след Архангеловден започват "Вълчите празници", които се отбелязват в чест на вълците и чиято цел е да се умилостиви страшното животно. 

Празниците започват от днес, от деня на Св. Мина, а според народните вярвания този светец е покровител на вълците - той ги пуска и той ги прибира, разказа пред Радио Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей. 

Дългите нощи, които започват от днес, са най-опасните през годината, като символно са по-натоварени от "мръсните дни" след Коледа. Това са чисто семейни празници, с предпазен обреден характер, които са задължителни за жените, обясни тя.

Вярва се, че последният ден на "Вълчите празници" е най-тежък и много често той съвпада с 21.11. - деня на Св. Богородица и на християнското семейство. Затова на този ден Св. Богородица в народната култура се нарича "Вълчата Богородица", което говори, че хората са имали много страх от този ден. 

През тези дни се спазват много забрани, свързани с нещо остро, както и за предпазване от болести. Коли се курбан от черно пиле, задължително от жена. Не се шие, не се тъче, забранено е докосването до ножици, ножове, игли и др. остри предмети. Не се шият или поправят дрехи, защото се вярва, че вълкът ще ги подуши и ще нападне и изяде облечения с тях човек, разказа Грозделина Георгиева.

В тези празници се преплитат езически и християнски вярвания, свързани с болести, допълни още експертът. 

Цялото интервю на Нели Бистрашка с Грозделина Георгиева от РЕМ е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29