Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме управление, отворено към хората

Всеки един от кметовете на Пловдив е допринесъл с нещо за града. Пловдивчани най-добре биха  дали оценка. Това каза за Радио Пловдив журналистът от в. Марица .Валентина Йеремиева. Тя коментира предизвикателствата пред  новата местна власт, познавайки работата на седем кмета, управлявали Пловдив през последните 30 години.

Според нея избирането на Александър Държиков за председател на ОбС с мнозинство от 37 гласа доказва, че той се приема от политическите партии, защото  е изключително диалогичен човек и е обединил искрено новите общински съветници. По думите й това, обаче не означава,  че това ще бъде новото мнозинство в местния парламент.

Мнозинството ще бъде 32-34 съветнци, колкото бяха и през миналия мандат. Да не говорим за пълното мнозинство, когато става дума за гласуване на безспорни точки.

На въпрос Здравко Димитров на каква подкрепа може да разчита в ОбС Йеремиева отговори:

Първо ГЕРб  ще го подкрепя. Вероятно подкрепа ще получи и  от Кауза Пловдив, които също са градивна партия и работят делово още от мандата на Славчо Атанасов, а също така  и в двата предишни мандата на Иван  Тотев. Също така подкрепа ще има и от Съюз за Пловдив, които се декларират като дясна партия. Бих ги видяла, обаче някъде и до БСП. Те ще подкрепят решенията, които нямат конфликт с техните виждания. Но от там нататък, ако има спорни  предложения ще бъде тяхна воля, дали ще държат на позициите  си или ще ги променят. Виждам като коалиционен партньор и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Георги Колев . Те също в последните години, още от мандата на-р Иван  Чомаков, участват в управлението в подкрепа на десните сили. Но и в мандата на Славчо Атанасов,  когато ВМРО управлява заедно с БСП, земеделците бяха плътно  зад тях, допълни журналистът.

Относно разпределението на постовете в администрацията и номинациите за заместник кметове Йеремиева посочи, че най-вероятно утре ще станат ясни имената им. Според нея е много възможно сегашният заместник кмет Георги Титюков да остане в общината.

Здравко Димитров трябва да търси партньори. Многократно сме виждали, че широката коалиция не е била вредна за управлението на града. Новият кмет има да реализира много мащабни проекти, които изискват много пари - проекти като Модър Царевец, Водния цикъл и др. Добре е, че има добри контакти с Бойко Борисов и целия екип на правителството, за да разчита от време на време и на помощта на държавата. Той трябва да привлича и европейски средства.

Едноличното управление на Тотев не бива да се повтори в мандата на Димитров. Самият Димитров е  като човек различен. Винаги умее да изслушва и да не натрапва своите еднолични решения.По-широко управление, по-отворено към хората се надяваме да виждаме през следващите четири години. Мисля, че Дани Каназирева добре ще се справя на новия пост. Много е амбициозна. Вижда ли сме всякакви коалиции стига да е от полза за града. Мисля, че ще изпълни обещанието си за управление с човешко лице, заключи анализът си Валентина Йеремиева.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56