Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опаковки в пластика на Витрувианския човек

| обновено на 20.11.19 в 10:40
10
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Ученици запълниха с непотребни опаковки голяма обемна пластика на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи. Това стана в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Триметровата композиция е изработена от художника Жорж Трак и  ще бъде разположена в района на Дома на културата „Борис Христов“.  Целта е пловдивчани да се замислят за чистотата и намляването на ежедневните отпадъци. Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „Аз, ти, Пловдив“ на сдружение „БГ Бъди активен“. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ се отбелязва и Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Рисунката на Леонардо е три метра голяма от хром никел в обемен вариант и заедно с ученици от Художествената гимназия ще направим уъркшоп. Ще напълним пластиката с нещо, което много застрашава човечеството в момента. Знаем, че океаните са пълни с ПВЦ отпадъци , виждаме  и средата около нас се задръства от пластмаса, да не говорим, че тази пластмаса по един или друг начин влиза в храната ни и в организма. Пластмасата е удобно средство, но някак започва да измества нашата естествена природа, каза Жорж Трак в утринната програма на Радио Пловдив "Точно днес". 

„Витрувиански човек“ е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници. Картината е нарисувана като опит за изучаване на пропорциите на (мъжкото) човешко тяло, както са описани от древноримския архитект Витрувий и изобразява гола мъжка фигура в две насложени едно върху друго положения с разперени ръце и крака, едновременно вписани в кръг и квадрат. Картината и текстът често са наричани Закон за пропорциите (Canon of Proportions) и по-рядко Човешки пропорции. Картината е изложена в Gallerie dell' Accademia във Венеция, Италия. Скицата на Леонардо комбинира внимателно прочетения древен текст и собствените наблюдения на художника за човешкото тяло. Леонардо рисува ръцете, вдигнати в положение, в което върховете на пръстите са на нивото на главата, вместо по-големият ъгъл, описан от Витрувий, чрез който ръцете образуват линии, минаващи през пъпа. Витрувианският човек остава една от най-цитираните и репродуцирани картини днес. Пропорциите на човешкото тяло, както ги е предложил Витрувий, вдъхновяват много художници да представят своя версия на Витрувианския човек.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29