Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съюз за Пловдив" иска пълна ревизия на знакови за града проекти

Как са харчени парите за транспортния проект, по ОП „Региони в растеж“ и от фондация „Пловдив 2019“

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“настояват новото ръководство на общината да извърши пълна ревизия за разходването  на  средствата, предоставени за града  по Транспортния проект,  ОП „Региони в растеж“, както и на фондация „Пловдив 2019“.

Общата сума, похарчена от предишното  управление на Пловдив по тези три проекта надхвърля  85 млн. лв.

По думите им, въпреки многократните искания да получат отчет и пълна прозрачност и по трите проекта, предишното ръководство на общината е отказвало достъп до  информация. „Затова искаме новото управление на града да извърши обстойна проверка и  независим одит", коментира Евелин Парасков. 

Според инж. Гергана Стоянова за Транспортния проект са дадени общо 44 млн. лева, като от тях 20 милиона са за електронната система, която  и до сега не работи. Съветниците настояват не само за пълна проверка, но и за правен анализ какви са възможностите за отстраняване на проблемите по проекта, защото след година изтича гаранционният срок. 

От своя страна Веселин Козарев съобщи, че от „Съюз за Пловдив“ настояват и за ексертиза на ремонтите по Оперативна програма „Региони в растеж” между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Марица", които са на стойност над 20 млн. лв.  и са извършени некачествено и с драстични пропуски.  Не на последно място съветниците настояват общината публично да оповести дали е завършила проверката и какво е установила Икономическа полиция за похарчените милиони за откриващото събитие от Общинската фондация „Пловдив 2019“. 

Евелин Парасков допълни, че ще бъде депозирано искане за достъп до всички договори, които Фондацията е сключила със културните оператори . „Ще настояваме да се възложи изготвяне на независим финансов одит за периода от 3 години, който да даде цялостна оценка на управлението на бюджетите на Фондация Пловдив 2019“, заключи общинският съветник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29