Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптури на Арзу Партен от Турция в Малката базилика

Изложбата е под мотото "Повече от роза", а творбите са вдъхновени от лична семейна история

Изложба скулптура на известната турска художничка Арзу Партен от Истанбул ще бъде открита в „Малката базилика“ в Пловдив. Експозицията „Повече от роза“ разказва  семейна история за емоционалните връзки на Балканите.

При създаване на изложбата “Повече от роза” авторката се позовава на личната си история. Корените на Арзу Партен са географски и емоционално са свързани с Балканите. 

Изложбата се фокусира върху приказките от детството, примесени с разказите на баба и копнежа на баща й за живота в България. В тези приказни сюжети се вплитат и проблемите на миграцията и балканската ни идентичност. 

Известна по света със своите рози, България означава нещо “много повече от рози” за Арзу Партен. Изложбата може да се разгледа от 22 ноември до 4 декември. Откриването е от 18,00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59