Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молебен за чадородие с чудотворната икона "Златна ябълка" в Асеновград

| обновено на 23.11.19 в 09:40


"Молебен за чадородие"  ще се отслужи за пета поредна година в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни Воден.

Чудотворната икона,наречена „Златна  Ябълка” в него е датирана от 1620г., зографът е неизвестен, но се предполага, че произходът и е от Атон.

Чудото  извършено с неплодната жена, дарена с рожба след молитвата в храма е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”. След чудото с неплодната жена .възниква и празникът посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост 

Чудотворната икона на Божията Майка  се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника,т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават  на безплодните жени,за да се сдобият с рожба. 

Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица  чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис/в последствие цар Борис трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест.Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2008г. ежегодно за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка” се отслужва Божествена света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар. От 2015 в чест на Въведение Богородично се отслужва МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище до село Левски този следобед.  При катастрофата пострада шофьорът на автомобила, който е затиснат  и се налага да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Мъжът е контактен и след като бъде освободен от машината ще бъде откаран в болницата в Пазарджик...

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

Огнеборци и спасители от Пловдив са реагирали на 32 сигнала за произшествия през изминалата нощ. В 7 от случаите са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети. На две места е оказана помощ при премахването на паднали дървета върху пътното платно - на околовръстния път при разклона за Златитрап  и на..

обновено на 03.07.24 в 12:54

Санират с европари сградата на Областната управа в Пловдив

82 % от енергията, която в момента потребява сградата на областната администарция в Пловдив, ще бъде спестена след нейното енергийно обновяване. То се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз на стойност над 1 милион и 24 хиляди лева. От тях повече от 850 000 лева са безвъзмездно европейско финансиране, а 170 000 са от националния..

публикувано на 03.07.24 в 12:43

Обявиха конкурс за директори на 14 детски градини в Пловдив

Причината Община Пловдив да обяви конкурса е, че настоящите ръководители на забавачките се пенсионират. Това обяви зам.-кметът на Пловдив Владимир Темелков във фейсбук профила си.  Пенсиониращите се директори ще бъдат изпратени на официална церемония. Темелков уточнява, че е важно да се даде път на младите специалисти в сферата на образованието...

публикувано на 03.07.24 в 12:22