Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важни за нас са въпросите за визовия режим със САЩ

От деня: Какво се очаква от срещата точно днес на българския премиер Борисов с американския президент Тръмп.  

В коментар геополитическият анализатор проф. Марин Русев посочи, че това е знакова среща за България, но в същото време е рутинна за САЩ. В дадения случай за мен това е поредната страна, с която американският президент иска да покаже обвързаността на САЩ към Източна Европа.

Русев каза още: Става дума за брънка от Източноевройеската атлантическа политика на САЩ. Няма как една малка страна да извоюва времево пространство, което не е свързано с глобално събитие, винаги има опасност да попадне сред силно влияещи фактори. Има няколко важни теми в тази визита. На първо място това е визовият режим. Десетилетия визов отказ не е добър за България. Унизителността не е изчезнала.

Има няколко важни теми, аз мисля, че това, което вече доста години върви като унизително за страната ни  и според мен това трябва да е главната цел на Борисов в настоящата среща  - става въпрос за визовия режим. Мисля, че е унизително в продължение на толкова години редица африкански държави да могат да изпращат своите граждани в САЩ много по-лесно отколкото България. 

Мисля, че тук Борисов трябва да подскаже на Белия дом, че ние сме тази страна, на която трябва да се гледа като на приоритетна за атлантическата сигурност .

В никакъв случай ние не трябва да слагаме знак за равенство  между енергийните възможности на Русия, от една страна, и енергийните възможности на САЩ. САЩ в момента провежда една политика за промяна на енергийната си стратегия, свързана с шистовия газ,  но това няма да бъде за дълго.

В никакъв случай ние не бива да слагаме знак за равенство между енергийните възможности на Русия от една страна и от друга - тези на САЩ. Те провеждат политика на промяна на енергийната си стратегия за втечнения газ, но това няма да бъде за дълго. 

И по друг начин искам да го кажа – диверсификация  не означава  България да гради своята енергийна политика без Русия. Напротив, ние трябва да се съгласим с егейското предложение през Гърция, но в същото време наш висш представител трябва съвсем скоро да отиде в Русия и да потвърди други наши интереси, свързани с Русия. Това се нарича гъвкава политика. Ние трябва да потвърдим пред Русия, че нямаме друг вариант за ядрена енергетика освен руската. Отношенията ни с Русия са свързани и вие ще видите, че голяма част от предложенията на Америка са свързани с това ние да правим отстъпки пред Америка за сметка на интереса си спрямо Русия.

Да се търси на всяка цена изход от някаква имагинерна единица в момента и да се говори за толкова бърза американска реакция, която да ни подобри ситуацията, мисля, че това са дългосрочни политика, които могат да подпомогнат България. Но тази среща за мен все пак е рутинна и ще видите, че и Америка, и България ще направят своите изводи. Това е дипломацията на последните 200 – 300 г.

След тази среща ще има леки изменения, но журналистическите искания за рязка промяна в ядрената енергетика на България, за рязка промяна на газовите ни отношения с Русия  е невъзможна. В отношенията с Америка ние сме длъжни да внимаваме как правим изреченията по отношение на базите на  Америка в Източна Европа.

А в енергетиката няма как да се реализират каквито и да е проекти на Русия през Турция, ако не минават  през Гърция, или България. Така че ние сме си там, където сме си. Въпросът е дали да увеличим енергийната тежест на България на Балканите или не. Тъй като Америка се дразни, че това отново ще стане с руски газопровод, мисля, че Америка няма  отговор на въпроса с какъв газопровод да стане това. И как България ще спечели единствено от това, че при криза ние ще разчитаме на допълнително, макар и по-скъпо съоръжение, което може частично да овладява в кризисни моменти, така че газовата връзка и идеите на Америка за егейска възможност за снабдяване с газ са полезни, но в никакъв случай съотношенията няма да бъдат повече от 5 %.


Цялото интервю с проф. Марин Русев е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43