Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената енергетика не може да замести въглищните централи


Срещата за климата в Мадрид и решението на ЕС да обяви извънредно положение по отношение на промените в него фокусираха общественото внимание и рестартираха дебата за бъдещето на въглищните централи у нас. 

Бившият министър на екологията Юлиан Попов не очаква решителност от страна на българските власти за закриването на тези централи, но и не смята, че в близките години някой ще поиска да „дръпнем шалтера им“. Според него трябва да започне сериозен анализ за икономическите възможности на българската енергетика и гарантирането на енергийната ни сигурност.

Попов е категоричен, че дори и да се стигне до закриването на въглищните централи, ядрената енергетика не е тяхна алтернатива, защото не може да издържи икономически на пазара. Тя е 3-4 пъти по- скъпа от възобновяемата енергия, от хидроенергията, по- скъпа от газа. Иконономически тя не може да заеме това пространство.

Като аргументи анализаторът посочи и факта, че въпреки ограничаването на производствените мощности, ядрената енергетика по света не се разраства. В САЩ ги заместват от газ и възобновяема енергия, а в ЕС от ВЕИ-та и енергийна ефективност.

АЕЦ "Белене" трудно се оправдава икономически, смята още експертът. Енергийният пазар става все по- гъвкав и идеята за базова мощност не е оправдана икономически. Тази тенденция ще промени начина, по който електроенергийният пазар оперира. Трудно е 100 евро на мегават час да се състезават с енергийни източници, които струват 20.

Според него страната ни трябва да обявява търгове за енергийни източници, които са неутрални, да се търси най- ниската цена, а не вида на енергията. Това не е направено у нас. Само по този начин ние ще разберем цените на технологиите. 

По думите му, трябва да се ускорят и пазарите на ел. енергия в Югоизточна  Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14