Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в Пловдив стигна от район "Южен" до площад "Стефан Стамболов"

Среща между инвеститора и гражданите ще има на 9 декември в общината

| обновено на 05.12.19 в 13:48
4
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

С бурни скандирания "Не искаме бетон!"  пред сградата на община Пловдив близо 100 протестиращи от район "Южен" изразиха гражданско недоволство от предстоящия строеж до т. нар. Юбилеен блок. 

Техни представители влязоха на среща с кмета Здравко Димитров. Те искат като вариант: на инвеститора да се предложи друг терен в района, на който да построи жилищен блок.

След разговори с кмета на Пловдив стана ясно, че лично той ще домакинства съвместна среща между гражданите и инвеститора - собственик в понеделник, на 9 декември от 13 часа. 

Протестиращите настояват първо -  строежът да спре, или да бъде намалена общата височина, която от 8 да стане например 4-етажна сграда и с по-малка площ на терена.

Внесен е сигнал за неизяснен статут на земята в Специализираната прокуратура, откъдето се очаква проверка, и евентуално да се изготви акт за спиране на строежа. Гражданите казаха, че имат съмнения и доказателства за реда, по който е направена промяна в Подробния устройствен план от 2005 година, касаещ територията на район Южен. От ИК казаха, че са готови да задвижат и дело срещу инвеститора, но изкачват проверката на Специализираната прокуратура.

Протестиращите  казаха, че не са уведомени по закон, след като е издадено строителното разрешение № 8 за терена. То носи датата 14 януари 2019 година, уточни кметът Здравко Димитров и обеща проверка на цялата документация назад в годините до 2005 година, когато става смяната на статута на земята. 

Димитров каза още, че това е наследен проблем, който излиза наяве едва сега. Той смята, че зелените площи на Пловдив са малко и не редно да се премахват в градоустройството. 

Сигурно и на други места в Пловдив ще избухват такива бомби със закъснител, но сме длъжни да реагираме по законов начин, заключи Здравко Димитров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25