Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямах особени очаквания, което прави насладата по-хубава

Журналистът Емил Спахийски научава, че получава наградата за дебют на фестивала „Златен ритон“, когато каца на летище София, след 20 часов полет от Индия.

От летището директно заминах за Пловдив, чакаха ме с кола. За съжаление закъснях с 15 минути, лично да се кача на сцената, но радостта остана същата. Нямах особени очаквания, което прави насладата по-хубава, а конкуренцията е огромна.

Емил Спахийски сподели, че това е един прекрасен фестивал, надява се Пловдив да продължи да го развива. Пожела пловдивчани да обръщат повече внимание на документалното кино, защото това остава за историята. Всеки един документ, който бъде запечатан на лента, разказаната история остава, и нашите потомци ще гледат точно това. Наградата го зарежда с енергия и оптимизъм да участва отново във фестивала, и да продължава да разказва истории.

Емил Спахийски каза, че пътуването до Индия е било вълнуваща, защото е чудовищно голяма държава, с милиард и 300 мил. жители. Даде пример, че в Индия са правили прототип на самолет 1000 години преди Христос. Правили са механична машина, с която са се опитвали да полетят. Там е оплетена мрежа от над 600 езика, много познания, спокойствие и търпение. В града на високите технологии Хайдарабат има сериозни научни центрове за авиокосмически изследвания, едни от най-престижните университети в света по икономика. Много контрастна държава. Новото ръководство се опитва с много бързи темпове да изгради съвременна държава. Имат добре обособена средна класа от около 400 мил. души. Държавата упорито върви напред.

Интервюто с журналиста Емил Спахийски е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25