Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ - на Антоновден с ритъма на януари

| обновено на 17.01.20 в 06:15

Темите – злободневни, проблемите – с трудни решения са на познатата ни територия – здравеопазване, промени в законодателството и  в бизнес средата. Между  8.00 и 9.00 ще говорим за тях.

Но в зимното утро и ще си спомним и за лятото.

Студентите от специалността „Етнология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“  ще представят на традиционен студентски форум под надслов „Етноложко и антроположко лято 2019“  резултатите от срещите си с хора от с. Свежен и проучванията си свързани с локалните измерения на културата, историческата памет и материалното и нематериалното културно наследство.  По темата чуйте  доц. д-р Меглена Златкова – ръководител на катедра „Етнология“. 

 Частните болници да провеждат конкурс при закупуване на лекарства, за да подлежат на същите условия като държавните, и изписването на лекарствата да не се осъществява чрез източване на касата и  под натиск на лобисти в драстично разминаване на цените им около 7 пъти.

След като министърът на здравеопазването Кирил Ананаиев се ангажира с промяна в закона за обществените поръчки, днес ще питаме уместно ли е подобно решение и до какво ще доведе то – коментар на д-р Нигяр Джафер от парламентарната здравна комисия.

Парламентът прие окончателно новия Закон за маслодайната роза. Изчистени ли са в него спорните въпроси и ще гарантира ли той на ангажираните в бранша адекватни условия за работата им?  По темата ще разговаряме с изпълнителния директор на Българската национална асоциация  етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева.

В минутите за култура след 9 ч.  ще ви поканим на изложбата на художника Матей Матеев. В галерия „Резонанс“ той  представя  платна и сюжети под надслов „Момиче с китара“. Интервюто е на Галя Митева.

А първите минути на утрото и в петък ще бъдем в компанията на актьора от Пловдивския драматичен театър Петър Тосков. Той е гост в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 3 юли

В сряда сутринта с лятно настроение и по актуалните теми. Фармацевти започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със Здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването. В различни градове в страната, включително в Пазарджик, а птеките затварят за два часа и няма да работят с пациенти.  Протестът е организиран от..

обновено на 02.07.24 в 16:52

Вкусен и усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването ще Ви разкажем приказката на една прекрасна дама превърнала хобито си в професия и най-важното, реализирала една своя мечта. Ради Славчева е шоколатиер по призвание и по душа. Как да разберем кой шоколад е качествен и лесно се изработват шоколадови шедьоври, ще разберем минути след 13:30. В рубриката "Усмихнат коментар" попитахме..

публикувано на 02.07.24 в 09:30

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25