Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порой, спектакли и фойерверки над Риека за EСК - 2020

| обновено на 02.02.20 в 08:37

Хърватският пристанищен град Риека, на брега на Адриатическо море, пое официално щафетата на европейска столица на културата през 2020 г. 


Няколко хиляди души не се уплашиха от проливния дъжд, за да присъстват на многото спектакли в Риека, в които участваха стотици артисти, танцьори и певци. Зрителите успяха да се насладят на много концерти, един от които се състоя в историческата сграда на рибния пазар. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека.

Главното събитие беше наречено, "Индустриална опера" и се състоя снощи на пристанището на Риека, емблематично място за идентичността на града и символ на неговата отвореност към света. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви в Риека през цялата година. Шоуто "Индустриална опера" е съчетание от звуци на града, на шума, на индустрията, на класически музикални инструменти, на хорови изпълнения и на камбанен звън, както и на звуците на самата публика, която участва активно в шоуто.

Риека има 120 000 жители и беше проспериращо промишлено пристанище, в което имаше известни корабостроителници, но пострада тежко по време на войната за независимост на Хърватия. Градът е трети по големина в страната и първи хърватски град, избран за европейска столица на културата.

Риека е богат откъм историческо минало и е принадлежал на различни страни през 20 в., като се започне от Австро-Унгарската империя, премине се през анексирането от Италия, после през нацистката окупация, интегрирането към Югославия, преди да стане част от независима Хърватия. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си.
През миналата година Хърватия бе посетена от близо 21 милиона туристи.

Освен Риека, тази година и ирландският град Голуей е европейска столица на културата. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59