Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатични и институционални аномалии "Точно днес"

Те предизвикват смут в средата на зимата. Институционална вихрушка, дефицит на чуваемост, арести транформиращи значими за обществото проблеми в полицески казуси извън адекватния политически разговор. След 30 години демократичен преход за  сблъсъците в държавата с привкус на  апатия  -  чуйте бившия  конституционен съдия Георги Марков.

След обсурдното  осъзнаване на проблема, че цял един български град от ХХІ век остана без вода, а  тонове мъртва риба изплуваха от токсично замърсената Марица, разговора за предизвикателствата в управлението на водите ще поставим в контекста на климатичните промени – събеседник инж. Никола Карнолски – член на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Раковски отбелязва 54 години от обявяването си за град – кметът Павел Гуджеров за предизвикателствата пред местната власт, европроектите, инфраструктурата.

Часове след като хърватският пристанищен град Риека  даде официален старт на мащабния европейски проект  „Културна столица на Европа“ под напора на проливния дъжд, за хората и амбициите им, срещите и събитията  - питаме Светлана Куюмджиева – артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

Темата за присъствието на Пловдив на картата на  европейската култура и - на Стария континент в  облика на хилядолетния ни град ще продължим  в разговор за очакваните промени в екипа  на Фондацията - събеседник проф. Любомир Караджов – член на УС.

А първите минути на утрото тази седмица ще бъдем компанията на Разказвача на приказки Констинтин – Кирил Иванов. Той е гост в рубриката „Добро утро, Ден“ в 7 без 10.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10

Изкуство и връзки в неделния „Шейкър“

Неделя е денят, в който ще си говорим подробно по темата за съвременните връзки и начина, по който се случват нещата. Различните видове връзки, които си имат и съответните имена. Говорим и за разбиранията по отношение на любовта и връзките, в различните възрасти. Елена Родимова е мой събеседник. С Елена Шахънска сме ви приготвили четвърти..

публикувано на 11.05.24 в 16:05

"Ден след ден" по стъпките на делника

В дъждовния петъчен следобед сме приготвили пъстра палитра от теми и сюжети. За първи път тази година има възможност да се повиши оценката от проведен държавен зрелостен изпит. Вече е в ход подготовката за провеждане на изпитите на 17 май по БЕЛ и на 20 май на задължителна втора матура. Повече ще научим от интервюто на Живка Танчева с Иванка..

публикувано на 10.05.24 в 14:46

"Вход свободен"- усмихнато и безоблачно

Сравнително хладно и мокро е днес за разглезените от априлските температури съграждани, но страшно няма- още утре ще се стопли пак и тенденцията към по- високи стойности ще се установи трайно. Какво пък- днес е петък, ще го изтраем някак си, важното е, че за уикенда прогнозите са повече от оптимистични! В Световния ден на физическата активност че бъдем..

публикувано на 10.05.24 в 09:45