Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спестяванията няма да пострадат при фиксиран курс

Курсът на лева към еврото няма да бъде фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори с другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка, след като нашата страна влезе в т. нар. "чакалня на еврозоната". Това приеха окончателно депутатите с промените във Валутния закон, с който се изменя Законът за БНБ. Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

Но все пак това не е във Валутния закон, а е просто решение на НС. Едва ли ще има някакви претенции за движение на курса на лева към еврото. Но за мен по-сигурно беше, ако България във Валутния закон беше заявила, че ще се стреми към нулев коридор на изменение на собствената си валута. Това за мен е много по-голяма гаранция, че ние ще влезем с фиксиран курс в Еврозоната, коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Тя е категорична, че ако България влезе в Еврозоната с фиксирания досега курс, то покупателната способност и спестяванията на българите няма да пострадат.

Има обаче други рискове, а те са свързани преди всичко с недостатъчната конкурентно способност на българската икономика, коментира още Шулева.

Цялото интервю с Лидия Шулева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Холерата в умрялата риба в яз. Въча е от безопасен щам за хората

Холерата, открита в измрялата в началото на лятото риба в язовир Въча, не е заразна за хората. Пробата е показала отрицателен щам, който означава, че бактерията не е опасна за човешкия организъм.  До лабораторния анализ се стигна, след като рибар занесъл изследване за умряла есетра от язовира. Паразитите в нея не са били..

обновено на 20.09.24 в 13:08

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24