Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Младият Пловдив чете"

„Младият Пловдив чете“ започва с Кауза Четене на ученици от Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, които имат желание да обновят училищната си библиотека. 

В нея от 13ч. е срещата с поета  Росен Карамфилов, който е специален гост на учениците.  Благотворителното четене ще се състои  от 19 часа във Vintage house, Дом на културата “Борис Христов” с вход свободен. Ученици от Читателски клуб “В света на книгите” и Ученически съвет към Френска езикова гимназия ще четат любими текстове с цел да съберат средства за обновяване на любимото им място в училището – библиотеката.

През февруари съвместно с фондация „Детски книги“ ще се проведе и среща за развитие на читателската интелигентност  у децата с лектор Валентина Стоева от СУ, както и Час по медийна грамотност. Писателят Мартин Касабов ще представи във Френската гимназия  дебютния си сборник с разкази „Когато великаните ходеха по земята“, а „Жанет 45“ издава сборника „Хуманитарният дух“ със статии от кръгла маса за хуманитарното образование, проведена в ХГ „Св.Св.Кирил и Методий“.

Инициативата „Младият Пловдив чете“ на издателство „Жанет“ насърчава четенето и среща деца и младежи с известни български писатели, организира обучения и други събития, свързани с книгите. Част е от литературния фестивал „Пловдив чете“  и календара на културните събития на община Пловдив. 

В звуковия файл е интервюто с Гергана Георгиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29