Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичият грип превзе ферми в още две пловдивски села

Две нови огнища на инфлуенца по птиците са открити във ферми в землищата на селата Трилистник и Пъдарско в област Пловдив.

Във фермата в с. Трилистник се отглеждат 55 437 кокошки носачки, а в обекта в с. Пъдарско - 11 600 патици.

Предстои умъртвяването им  и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици, за да не се допусне разпространяване на болестта.

Около двете птицеферми са определени 3-километрови предпазни зони.

В тях търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Припомням, че преди седмицa огнище на птичи грип бе регистрирано във ферма за патици край Раковски.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Извозват изборните книжа и машините за гласуване до СИК-овете

Общо 897 машини за гласуване се транспортират под полицейски съпровод към секционните избирателни комисии в Пловдив и областта. До момента изборните машини се съхранявах в склад в Северната индурстриална зона на града.  Изборните места са 405 с 1008 секции, сред които 14 подвижни и 13 в лечебни заведения. Служителите на МВР, ангажирани с охраната на..

публикувано на 08.06.24 в 12:01

Гореща събота с температури до 35 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Следобед над планинските райони в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток...

публикувано на 08.06.24 в 07:56

Политическата агитация днес е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Съгласно Изборния кодекс  от полунощ  на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели...

обновено на 08.06.24 в 07:14

Доставят машините и изборните книжа в секционните комисии

Тази сутрин под полицейски съпровод машините за гласуване ще бъдат транспортирани до изборните секции в Пловдив и областта. В момента те са в склад в Северната промишлената зона. В област Пазарджик, подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план. Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график..

публикувано на 08.06.24 в 07:14

Ден на бащата в Музея на авиацията в Крумово

С вход свободен и атрактивна програма Музеят на авиацията край Пловдив е домакин на Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата. Посетителите ще имат възможност да разгледат легендарни ретро автомобили като Форд Мустанг 1967, Орел Рекорд 1961, БМВ Кабрио 1992, Москвич 412 1974, Ситроен BX 1993, Форд Таунус 1974, Понтиак..

публикувано на 08.06.24 в 07:10