Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест" отново идва в Пловдив

15-то издание на "София Филм Фест в Пловдив" е с най-много филми досега, каза организаторът за Пловдив Борислав Лалев.  Той уточни, че в "Лъки - Дом на киното" ще се видят 31 филма от 19-ти март до 2 април.

Панорамата ще се открие с българо-гръцкия филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Това е филм, който е носител на Кристален глобус от Карлови Вари 2019. Историята е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща и син след смъртта на майката в семейството.  

Стефан Китанов, директор на София филм фест съобщи, че това 24-то за София издание е с изключително силна програма. Повечето филми ще се видят и в Пловдив. Той обяви, че  2020-та е фестивалната година, посветена на българското кино.  

Акцент от програмата на 15-ия София Филм Фест в Пловдив ще бъде носителят на 4 награди ОСКАР, включително за най-добър филм, „Паразит“ – седмият пълнометражен филм на Понг Чун-Хо. „Паразит“ е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят, като получи и „Златна палма“ в Кан. 

Председателят на Международното жури на 24-тия София Филм Фест Питър Уебър, чиито пълнометражен дебют „Момичето с перлената обеца“ ще представи лично най-новия си филм Ина де Ярд - своеобразен портрет на пионерите на реге-музиката в Ямайка.

Изключителният руски документалист Виталий Мански, който ще оценява филмите, селектирани в документалния конкурс на 24-тия София Филм Фест, ще бъде сред специалните гости на фестивала в Пловдив и ще представи своя поглед върху една важна епоха от съвременната история. В Пловдив ще може да се види документалния му филм - „Свидетелите на Путин“.

Друг акцент в Пловдив е филмът „Босият император“, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България, ще има гала-премиера в София и ще бъде представен като специален акцент и в програмата на Пловдив. Джесика Удуърт и Стефан Китанов ще представят филма в Пловдив.

София Филм Фест в Пловдив е част от Календара на културните събития в Пловдив и се организира със съдействието на Община Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34