Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешни заседания в общината и областната управа в Пловдив заради коронавируса

| обновено на 09.03.20 в 10:17

Ситуацията в Пловдив към настоящия момент не предизвиква основания за притеснения, свързани с коронавируса, съобщи директорът на Дирекция „Здравеопазване“ на общината д-р Калин Калинов, който заедно с кмета Здравко Димитров поддържат непрекъсната връзка с Националния оперативен щаб и с всички отговорни институции. 

В 9 ч. кметът Здравко Димитров свиква в общината съвещание за коронавируса. Ще присъстват всички зам.-кметове, кметовете на райони, управителите на общинските лечебни заведения, главните сестри и ръководителите на клинични и микробиологични лаборатории. Съвместно с Експертния консултативен съвет по Здравеопазване ще бъде обсъдена ситуацията с острите респираторни заболявания и коронавируса.

По – късно днес, от 11 ч. на заседание се събира и Областният кризисен щаб за борба с коронавируса. Заседанието се свиква от областния управител Дани Каназирева, която е председател на кризисния щаб. Ще бъдат обсъдени предприетите мерки на територията на област Пловдив, наличието на достатъчен брой легла в инфекциозните отделения на болниците и обезпечеността от защитни облекла и други предпазни средства. 

В заседанието ще участват представители на  всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници, РД на МВР, Гранична полиция, Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните.

Институциите в Пловдив действат в постоянна координация помежду си, съобщи пред Радио Пловдив областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. Тя подчерта, че болниците са в готовност да приемат евентуални пациенти с коронавирус - 46 легла са осигурени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“, 36 легла са подготвени в болница „Пловдив“, има и резервни 10 легла във Военна болница. При необходимост могат да се осигурят легла и в Кожна клиника, а в болницата в Карлово са подготвени 10 легла

Актуална информация за наличието на предпазни маски в Пловдивска област ще бъде получена на заседанието на Областния кризисен щаб. На него ще бъде взето и решение за дезинфекция в градския транспорт и обществените институции, включително болници и ДКЦ-та, уточни Дани Каназирева.

В изпълнение мерките на Националния оперативен щаб община Пловдив забранява провеждането на културни събития и мероприятия на закрито и масови културни събития и мероприятия. Спортните мероприятия ще се провеждат само при закрити врати (без публика), за да се намали рискът от разпространението на COVID-19.

Ръководителите на общинските лечебни заведения са инструктирани да повишат нивото на хигиената във всички обекти и да оказват пълно съдействие на гражданите, които искат да получат допълнителна информация и разяснения по отношение на заболяването COVID-19.

Призивът към гражданите е да спазват висока лична хигиена, да запазят спокойствие и да се информират от официалните източници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сдружение "Ангели на пътя" с тъжен протест пред Съдебната палата

Роднини на Недялко Бакалски, загинал при катастрофа през 2022 г, близки и майки на други невръстни жертви на пътя протестираха пред Съдебната палата с искане за справедливи присъди за виновните за катастрофите по пътя.  Присъстваха и участници от Сдружение „Ангели на пътя“, които солидарно подкрепят протеста. Майката на загиналия Недялко Лили..

обновено на 04.10.24 в 09:01

Слънчево и топло време, очакват се летни температури

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява.  След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще започне да се..

обновено на 04.10.24 в 08:55

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 08:20

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00