Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има начини да "излъжем" съзнанието в период на изолация

В условията на епидемия е много важно да приемем мерките нормално

Как психологически да се справим със социалната дистанция и къде можем да намерим безплатна психологическа помощ? Психологът Елена Атанасова ще даде отговор на тези въпроси. Тя работи в Комплексния онкологичен център- Пловдив и е доброволец в БЧК.

Елена Атанасова каза, че сме хора, народ от южняци и това да общуваме е заложено в генома ни. За българина е доста сложно да възприеме, че трябва да остане в дома си, точно това оставане дава усещане, че той губи контрол над ситуацията.

Психологът обясни: Също така е хубаво да си спомним, какъв опит имаме, например след боледуване сме оставали в къщи за определен период от време. Тези мерки не бива да ни стряскат сега, те са с оглед на това да може по-плавно да премине тази епидемия и да издържи здравната система. 

Това е истинско предизвикателство пред всички нас, да останем вкъщи, добави Атанасова. Тя поясни, че трябва да вкараме нещата в тяхната нормалност и естественост. Важно е да "излъжем" съзнанието, да можем да си изградим ежедневие за работа например. Тя посочи, че например работи от своя дом. Важно е да направим график на ежедневието, също е хубаво, например да се облечем и да овладеем ритъм на ежедневието си. Така по-лесно ще преодолеем тази изолация. Важно е да се фокусираме в дейностите в своето домашно ежедневие, ние се намираме днес във фазата на отрицанието. Чудим се, но все по-адекватно започва да се реагира. 

Самата изолация няма как  да не се отрази, но трябва да общуваме, защото изолацията засилва тревожността, каза Елена Атанасова и посъветва да се обаждаме, например на линиите за консултации на БЧК. Там психолозите отговарят на телефон: 0700 147 44, абсолютно безплатни консултации на линията на Червения кръст.

Едно от нещата, които изключително много помага в такава ситуация е график на дейностите в деня ни, затова най-добрият вариант е  това да се направи с лист и химикал, допълни още Елена Атанасова. Всяка дейност трябва да се отбележи в графика, и ние по този начин контролираме какво вършим и как се справяме. Това е нова ситуация и е хубаво да запазим толерантност с партньора ни например, посъветва тя. 

По думите й социалните измерения на тази криза сочат, че ние имаме опит в трудни периоди от нашата история. Може би трябва да се научим да бъдем по-адаптивни и по-гъвкави в тези условия, смята тя. 

Атанасова каза още: Най-лошият съветник е емоционалното отреагиране на кризата. Нека си дадем едно пространство, време в което да се огледаме и да видим каква е обстановката и какво се случва, как да се справим днес. 

Нормално е хората да се притеснени в такава ситуация, но това което може да се направи е да се преструктурират например нашите кредити и заеми. Никой няма интерес българинът да е беден, дори банките нямат този интерес. Въпросът е да запазим относително спокойствие и да погледнеш ситуацията, например отстрани на шахматна дъска.

Елена Атанасова обяви, че в момента, в който е обявила поканата за линията на БЧК за доброволно участие - над 10 психолози са се включили в  новата инициатива и са в графика за телефонните консултации.

Цялото интервю с Елена Атанасова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23