Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината с антикризисни мерки в подкрепа на културния сектор

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Предлага се да бъдат освободени от наем творците, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне. Става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията остават без хонорари, уточни Панов. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. 

В момента в отдел „Култура" се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. 

От администрацията ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.

 „Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката", заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Списък на творческите организации, които могат да бъдат освободени от наем:

 Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков" № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари" № 4а, ул. „Стръмна" № 1а, ул. „Стръмна" № 1, ул. „Стръмна" № 2, ул. „Стръмна" № 3

Фондация „Български Традиции" за имота на ул. „Четвърти Януари" № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив" за имота на ул. „Михалаки Георгиев" №5а

„Дружество на пловдивските художници" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

„Дружество на писателите – Пловдив" за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг" №27

Сдружение „Арт войс център" за имота на ул. „Марин Дринов" № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива" за имота ул. „Чернишевски"№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003" за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович"№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски" за имота на ул. „Райко Даскалов" № 53

Наематели в Дом на културата „Борис Христов":

„Денс мениджмънт" ЕООД

СКИС „Немезида"

„Маскарт"ЕООД

„Център за творческо обучение" ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафене



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25