Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортна болница е готова за пациенти с коронавирус

Транспортна болница в Пловдив е изцяло подготвена за консултиране и приемане на пациенти със съмнения за COVID-19. Според  директора на лечебното заведение д-р Павел Павлов, в разкрития денонощен приемен кабинет има осигурено дежурство на лекар, две медицински сестри и санитар. Пациентите се приемат по специален алгоритъм от входа до болничното легло, като  дежурният екип  е с предпазни облекла и защитни средства . 


Портиерът на болницата, който е в кабина и няма пряк контакт с хората,  по телефона съобщава на дежурния екип, че има болен за преглед. Пациентът получава предпазна маска. С влизането в кабинета му се измерва температурата. Той съобщава за оплакванията си, след което отговаря на специален  въпросник за симптомите, дали е имал контакти с потенциално заразени, дали е пътувал в чужбина и др. 


Коридорите са ясно обозначени с ленти и надписи, за да бъдат разделени потоците пациенти  и да се изключи всякакъв риск. По същия начин са обособени са и два отделни товарни асансьори. 


Д-р Павлов уточни, че всеки пациент насочен за домашно лечение, получава документ за прегледа, рецепта  и указания как да следи състоянието си , а при влошаване, да потърси личния си лекар, който да го насочи към болница. В случаите, когато лекарят прецени, че се налага хоспитализация, още в кабинета на болния се взима проба за  COVID-19, прави му се ЕКГ / електрокардиограмата /и санитар го придружава до отделението, определено за лечение на коронавирус,  за изолиране  в стая. 

Хоспитализираните се настаняват на седмия етаж на Транспортна болница, а на четвъртия етаж е обособена хотелска-битова част с всичко необходимо, където персоналът, ако се наложи, може да  остане в рамките на 10 дни без да напуска болницата , сменяйки се на четири часа в режим на работа. 

В първите екипи са включени шефовете на отделенията и  някои от старшите сестри, които ще могат да оказват психологическа и всякакъв  вид друга подкрепа на колегите си при усложнена обстановка“, обясни д-р Павлов.

Според областния управител Дани Каназирева организацията в здравното заведение е безупречна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50