Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските болници в трудна ситуация заради COVID 19

За да изпълни човек нещо, трябва да му създадеш условия

"Трудна ситуация, меко ще прозвучи" – така определи момента за общинските болници председателят на тяхното сдружение д-р Неделчо Тотев, който ръководи и общинската болница в Чирпан:

Проблемите са не само от това, че не можем да заработим месечните лимити, а и от непрекъснато променящите се изисквания, които се поставят пред нас. И това донякъде изправя лекарите пред дилемата да продължат да работят.

Той уточни, че става дума особено за лекарите на пенсионна възраст с натрупана патология зад гърба си, поставени в ситуация да обслужват пациенти с коронавирус. Според Тотев, общинските болници нямат готовност да приемат такива пациенти, изолирайки ги в боксове, и има неяснота какво би се случило. Именно неяснотата, според него, е накарала една част да напуснат, а други още да се колебаят.

На въпрос в предаването “Ден след ден” на Радио Пловдив дали това не е предателство или изневяра на Хипократовата клетва, той отговори:

Много силни думи. Значи, когато ти говориш за такива – то са престъпни деяния, едва ли не, щом неспазваш клетва, не изпълняваш задълженията си - но първо, за да може човек да изпълни нещо, което му възлагаш, трябва да му създадеш условия той да го изпълни. Трябва да го осигуриш с необхдоимото, за да може той, ако влезе в такава среда, да може да излезе от нея без чак такава заплаха за здравето и живота си. Иначе ние ежедневно се срещаме с пациенти. Досега никой не е отказвал да ги обслужи и продължаваме да ги осблужваме без да знаем изобщо дали са COVID позитивни или не са.

Д-р Неделчо Тотев уточни, че заповедта за отделяне на легла за COVID 19 положителни пациенти важи за всички болници и че в списъка, който са получили, са определени това да са леглата от вътрешните отделения на болниците. Заради налагащата се карантина в такъв случай:

Сега, ако ние настаним 1 такъв, трябва да затворим за останалата патология, която обслужва вътрешното оделение. И тогава идва на дневен ред въпросът къде ще отидат всички тия хора? Банални пневмонии, сърдечна патология, бъбречна, ендокринии и други...

85-те % от обичайните средни месечни постъпления на всяка общинска болница, които Надзорният съвет на НЗОК обмисля да им предостави като подкрепа в така създалата се ситуация, д-р Неделчо Тотев смята, че не биха стигнали:

Те ще стигнат - може би в най-добрия случай - донякъде да платим в пълен размер заплатите. За издръжка вече става проблем.

Вече се наблюдава силното редуциране на пациентопотока. В Чирпанската болница, например, заетите легла през последната седмица на март и първата на април д-р Тотев определи като “драматично намалели”.

Цялото интервю с д-рНеделчо Тотев може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03