Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно сме в инициативата "Оставамe си вкъщи"

Представяме поредната среща в инициативата #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. 

Пловдивските културни институти си подават ръка по идея на зам. кмета по култура Пламен Панов. За новите идеи информира Виктор Янков, зам. директорът на фондация „Пловдив’2019“.

 Инициативата на Европейска столица на културата „Оставаме си вкъщи“ стартира на 16-ти  март. До сега колегите от фондацията и Община Пловди са събрали над 200 публикации на нашата фейсбук страница. Успяхме с нашите дългогодишни партньори, като Опера Пловдив, Куклен театър, Драматичен театър и Историческия музей, да покажем културата, която градът ни е правил в един дигитален формат. На 8-ми април ще представим документална поредица на филми, които ни бяха дарени с изложбата „Изкуство на свободата от Берлинската стена до уличното изкуство“. Ние имаме огромен архив с видеоматериал, преди 1989 година, когато художниците са рисували и заснемали своите артистични акции. Така ще можем да си спомним един от ключовите исторически моменти, който е толкова превратен, колкото и този, в който се намираме сега.

Виктор Янков каза още, че почти всеки ден във фейсбук ще могат да се намерят записи от представления на Кукления театър, които са предоставени безвъзмездно. Споделят се инициативите на Опера Пловдив с интервюта, видеоматериали, също „Опера с БНТ“, която показва, как Пловдивската опера успя да изгради нов имидж на това изкуство.  

Интервюто с Виктор Янков, зам. директор на фондация „Пловдив’2019“ е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58