Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата сваля маските на фалшивата идентичност

Психотерапевтът Огнян Димов коментира поведението на хората в състояние на криза. Всеки ден отговаря на много въпроси: Как да запазим спокойствие  оставайки вкъщи? Как да преодолеем страховете, поддържайки някаква елементарна социализация? Как да се върнем към нормалния ритъм на живот?

Ситуацията е особено драматична, а страховете дебнат отвсякъде, най-вече във всеки един от нас. Да, работя с хора, които продължават да се притесняват. През това време на извънредна ситуация, паднаха маските на нашата фалшива идентичност. Всички наши страхове, притеснения, които не допускаме в едно нормално ежедневие, да мислим за себе си, в един момент излезе. Човекът се оказа неподготвен, точно за тази негова скрита и потисната част.

Г-н Димов сподели наблюденията си за западния свят, където фактите сочат, че вътре в себе си, човекът е много по-нецивилизован отколкото българина. Излезе същинската идентичност, от която имаме ужас, но всеки един от нас носи в себе си.

Трябва да си дадем сметка, че ние сме отговорни за всичко. Да се открием като независими хора, които управляват живота си, а здравето е в техните собствени ръци.  

Огнян Димов е написал първата си книга, която чака да бъде издадена от „Сиела“, но има намерение следващата му книга да бъде посветена на „Ние сме това, което не казваме за себе си“. Вярва, че добрите хора ще станат по-добри. За съжаление лошите хора ще станат по-лоши, но остава с надежда всички да станем малко по-добри.  

Интервюто с психотерапевта Огнян Димов е звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Огнян Димов

Тревожностите се засилват през последните десет години

В Деня на психичното здраве в програма "Ден след ден" говорим за тревожността с психоаналитика и психотерапевт д-р Огнян Димов . Той е член на Европейската асоциация на психоаналитиците, автор на две книги.  Д-р Димов каза, че тревогите на делника са най-често за илюзорни и замаскирани ситуации, провокирани от битовата част на ежедневието ни...

обновено на 10.10.24 в 16:44

Някои автобусни линии в Пловдив почти ги няма

Няма никаква опасност Пловдив да остане без градски транспорт. Всичко е под контрол.  Гражданите няма да усетят тези наши маневри тук . Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът по обществения ред  Ангел Славов , който отговаря и за транспорта. Коментирайки решението на  Община Пловдив да прекрати договора си с превозвачите от..

публикувано на 10.10.24 в 16:15

Продуктите от микроферми трябва по- лесно да стигат до пазара

Работна кръгла маса на тема „Предизвикателства пред семейното фермерство и развитието на селските райони в България ” ще се състои днес в Пловдив.  В Аграрния университет фондация „Земята - източник на доходи“ - Пловдив, организира дискусия за състоянието на дребния бизнес в селските райони. Осбсъждат се и възможности за неговата подкрепа, както..

публикувано на 10.10.24 в 11:49

Раздутите разходи ще доведат държавата до фалит

Прогнозата, че така както се кани да харчи, държавата върви към фалит,  е на социолога Кънчо Стойчев, който е и зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателската организация апелира към повече фискална дисциплина и се обяви срещу увеличаване на заплатите в публичния сектор и пенсиите. Според Кънчо Стойчев..

публикувано на 10.10.24 в 10:35

Зависимостите се увеличават, има пациенти с двойни диагнози

10 октомври е Световен ден на психичното здраве. Стигмата и предразсъдъците към психичните разстройства са сред основните проблеми в психиатрията.  750 пациенти с психични разстройства се лекуват в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“. Там работи доц. д-р Севдалина Кандиларова, която преподава на студентите по психиатрия и..

публикувано на 10.10.24 в 10:09