Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният фонд е социален, подаваме ръка на артистите

Фондът за подкрепа на независимите пловдивски творци беше създаден почти веднага след обявяване на извънредното положение. Ползвали сме модели на едни от първите фондове в Европа, които се появиха за независими писатели. Това заяви артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.
 

Той цели да подпомогне независими творци от всички сфери на културата, които няма откъде другаде да получат помощ. Помощта е безвъзмездна и се дава за разходи за храна, сметки и лекарства, т.е., за разходи от първа необходимост. Това не е творчески фонд, не е поощрителна награда, не се дава за заслуги. Помощта е еднократна и цели да облекчи положението на някои хора, които са в нужда и упражняват творчески професии.

Куюмджиева уточни, че кандидатите  трябва да попълнят един формуляр, който е взаимстван от документа на независимите писатели в Англия и  който декларира приходите и разходите не само на твореца, но и на неговото семейство. Трябва да опишат в писмо документите, както и една декларация, която на практика, спестява всички законово изискуеми документи за липса на задължения към финансови институции, община, държава, т.н., защото те се изискват по Закона за публичните финанси.  Трябва да приложи още и творческа биография, регистрация като свободна професия и банковата си сметка, за да бъдат приведени средствата по банков път.

 Сега обаче фондът ще бъде спрян, за са се обмисли промяна в правилата, която да бъде разбираема за повечето артисти.

 Ще оставим време, за да може всеки, който има идеи, да приложи своите варианти. Нашето желание е било да се действа бързо, за да могат за бъдат подпомогнати хората точно сега, когато имат нужда.

Корекцията трябва да бъде направена максимално бързо.  След като бъдат внесени промените по всички правила, творците ще имат време около 4,5 дни да се запознаят с тях от страницата на Фондацията.

Този фонд е социален. Досега сме нямали опит в тази посока и бяхме първите, които го предлагат.

Ограничения за кандидатстване няма и всеки би могъл да кандидатства, ако прецени, че има нужда, заяви Куюмджиева.

По думите й, от Фондацията имат желание да се обърнат към бизнеса, за да получат допълнително средства за подкрепа на творците.

Вече има проявен интерес към инициативата под формата на въпроси.

Хората се уплашиха и им се струва, че процедурата е сложна. Желанието ни е да не се идва на място.

За да стигне обаче подкрепата до повече творци, е необходимо да бъде потърсена и допълнителна подкрепа. От Фондацията имаме  желание да се обърнем към бизнеса, за да получим допълнително средства за подкрепа на творците.

Ще  стартираме и кампания за набиране на средства, защото фондът стартира със 100 000 лв, което означава, че парите могат да стигнат само за 100 артисти.

Артистите на Пловдив трябва да продължат да създават изкуство и  това е подадена ръка към тях за подкрепа, заяви още Куюмджиева.

Интервюто е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба си в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато..

публикувано на 02.10.24 в 05:35