Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Разпети петък - за Бог в нас и срещата с Него и себе си

 В голямата тишина на смутения Свят ще разпознаем ли Неговите послания за смирение, за топлина, разум и вчустване? И ако сведем глава пред Разпятието днес, макар териториално отдалечени от храма, ще постигнем ли духовната близост и ще забележим ли знаците, които ни дава Иисус за нас и за времето?

За  кръста като възможност за равносметка, истина и оръжие срещу пошлостта и грозотата в света – в най-тъжния ден за християните в годината – д-р по богословие във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ доц. Мариян Стоядинов и проф. Валери Стефанов, писател и преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Клип от 65 дъги нарисуваха в дните на извънредно положение децата със специални образователни потребности от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование - Пловдив. За красивия и сполучлив опит на малчуганите да пожелаят с него Светли празници и здраве на всички хора – директорът на Центъра д-р Катя Стоилова.

Полските дипломати заявяват благодарността си в едноминутен клип към българските медици и медицинските кадри в цял свят за усилията им в борбата с пандемията. Сред хората в бяло на първа линия са и полски лекари, които от години живеят и работят в България.

Чуйте – директора на Полския институт в София Ярослав Годун  и д-р Мажена Риш-Панова – завеждащ отделение „Патологична бременност“  - акушеро-гинекологична болница „Света София“.

А след 9 ч. за  „Концерт през прозореца” от серията “ Window-Concerts“, на тема “ Beloved Bulgaria“, посветен  на  паметта на българския композитор, пианист, импровизатор и несломим дух Парашкев Хаджиев – чуйте от Швейцария неговата  ученичка, преподавател, композитор и създател на радиофестивала „Тримонтиада“ Галина Врачева. Началото на концерта е в 21 ч. българско време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" с историите на 5 юли

Политическите завързани сюжети в държавата и в местната власт ще са фокус на разговорите и в това юлско утро. След като Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници търсим коментар от ОИК и председателя й Антони Върбев, председателяна местния праламент Найден Шопов и кметъ Петър Куленски. В разговор с новият..

публикувано на 04.07.24 в 16:46

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.07.24 в 16:10

Психично здраве днес във "Вход свободен"

Умение ли е отдадеността? Или талант? Какви са качествата на хората, които смятаме за успешни и целеустемени? Какво ги прави такива? Отговорите търсим днес в предаването "Вход свободен". В това начинание ще ни помага Юлия Петкова от Асоциация "Голям брат, голяма сестра". С нея заедно щ Ви поканим на уъркшопа "Как да изградим умения за постоянство и..

публикувано на 04.07.24 в 09:30

"Точно днес" по лентата на летните очаквания

Как у нас не се прави кабинет на малцинството, при какви обстоятелства пак ще градим новото управление? Въпросите са повече от важни, след като масово българите отказаха участие в изборите през юни. За всичко, което тече в държавата като процеси и очаквания, говорим с политолога и университетски преподавател Георги Проданов . Как ДПС ще реши уравнението..

публикувано на 03.07.24 в 15:24

"Вход свободен" с пулса на сезона

Поредният Джулай отмина, оставяйки след себе си осeмдестарска носталгия, прияно соления привкус на предстоящата отпуска и натрапчивото усещане, че и тази почивка ще е хубава, ама ще свърши  твърде бързо. Така е винаги- работата никога не свършва, а отпуската сякаш минава като миг. Лятото междувременно набира скорост, трафикът по магистралите набъбва..

публикувано на 03.07.24 в 09:05