Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуалните изложби помагат да се насладим на изкуството

Общинския институт в Стария Пловдив подарява виртуална изложба на икони - по повод Великденските празници и Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Представените икони са изработени за иконостаса на храма „Св. Илия“ в село Синапово и са били вече експонирани в Малка раннохристиянска базилика по инициатива на ОИ „Старинен Пловдив”. Творбите са рисувани в периода 2015-2016 г., специално във връзка с възстановяването на храма, построен в началото на XIX-ти век. Представените икони са авторски. Изпълнени са по автентична технология върху дъски от иглолистна дървесина, ленено платно, 23 карата златен варак, в техника яйчна темпера с минерални пигменти. 

Иконната изложба ще продължи до 15 май. Инициативата е част от #Stayathome и Опознай Стария Пловдив. 


Може да се разгледа: https://www.artsteps.com/view/5e982e77324801404275b830

Пред Радио Пловдив доц. Елена Кантарева-Дечева, заместник-директор на "Старинен Пловдив" каза, че този вид форми на изложби онлайн ще бъдат приоритет, защото в дните на извънредното положение залите и обектите са затворени. 

Имаме дежурни по къщите, защото отговаряме за повечето недвижими ценности на територията на Пловдив, каза доц. Кантарева. Тя допълни: Това, което сега става с изложбите е една добра възможност, чрез виртуалната реалност да показваме творбите, които са при нас.

Доц. Кантарева съобщи, че кандидатстват за два проекта в Министерството на културата за художествена реставрация на два обекта - къща Хиндлиян и на Павлитова къща. Надяваме се да бъдем одобрени и да работим за опазване на ценностите.

На Голямата базилика е малко позабавено темпото, но работите продължават и строителните, и реставрацията на мозайките, потвърди доц. Елена Кантарева. Тя е и ръководител на екипа, който от години работи по експониране на всички открити мозайка на обекта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08