Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колегите на спешния медик с Ковид-19 не са заразени, болни са децата му

46 са болните с КОВИД-19 в Пловдив и областта

Пресконференция на Областния кризисен щаб в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

Отрицателни са направените 102 проби за КОВИД-19 на спешните медици в Пловдив. Очакват се още 8 резултата, съобщи на брифинг областният управител Дани Каназирева. 

Последните два случая на коронавирус са на 14 и на 21 години и те са от семейството на заразения лекар от Спешна помощ. 46 са пациентите с КОВИД-19 в Пловдив и областта, като в града те са 33-ма, в Карлово двама, в Кричим двама, в Хисаря двама, а в Родопи – трима и в Стамболийски четирима. 

Оздравелите пациенти са 27, на домашно лечение те са 6. 

8 медици са излекувани, а към момента хоспитализираните са 15 като от тях четирима са на интензивно лечение.

Днес е решено в близките дни да бъде разкрит спешен приемен кабинет за коронавирус в Карлово. 

Общият брой на карантинираните е 1369 души, свободните легла са 439, от които 80 интензивни

През почивните дни МВР – Пловдив е направило 539 проверка за спазване на карантината. Съставени са 189 акта, от които 180 за липсата на маски.

Медицинският щаб взе решение до 48 часа в МБАЛ “Д-р Киро Попов“ в Карлово да бъде възстановена дейността на  денонощния приемен кабинет, съобщи Каназирева.

„Абсурдно е жителите на общината да търсят медицински персонал в отделенията на болницата,  за да бъдат прегледани по спешност и при нужда да бъдат хоспитализирани. Имаме доста сигнали от граждани за този проблем. Разговарях с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и се надявам в много скоро време проблемът да бъде решен“, коментира областният управител.

Тя съобщи, че в Асеновград  предстои разкриването на специализираното отделение за COVID-19 в общинската болница,  Спешното отделение  функционира нормално и ситуацията е спокойна.

Каназирева уточни, че на областно ниво, съвместно с РЗИ, има готовност да се организира извършването на  епидемиологично проучване на около 1 000 души от областта, по препоръка на Националния оперативен щаб. Очаква се методиката за неговото провеждане.

„Имаме пълна готовност, но преди това трябва да се изяснят всички въпроси. Разговаряхме с доц. Ангел Кунчев и с директора на РЗИ Пловдив д-р Ваня Манчева. Реално методиката ще бъде приета от здравното министерство, след което ще ни бъдат дадени указания. Ще бъде избран видът на  тестовете, които  ще ни бъдат предоставени. В последствие, от нас ще се изисква да направим една добра и стройна организация и в кратък срок да бъдат проведени изследвания по обществени групи.“, уточни още областният управител.

Тя подчерта, че е създадена много добра  организация на работа за пациенти с коронавирус в болниците в града и областта, включително  в Медицинския щаб и РЗИ, както и с трите лаборатории в Пловдив за COVID-19.

Областният управител допълни, че поетапно във всички общини се отварят за посещения паркове, съгласно указанията и заповедта на здравния министър.

„Най-важен е контролът и самосъзнанието на хората, за да не изпуснем ситуацията в областта. За сега се справяме добре – и като организация, и като изпълнение на мерките“, заключи Каназирева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оператор се отказа да съди община Пазарджик за 3,3 млн. лв

Община Пазарджик подписа извънсъдебно споразумение с фирмата „Томов Трейд“, която е част от консорциума от три дружества, които са оператори на сепариращата инсталация. Исковете за неустойка от почти 3.3 млн. лева, от които фирмата се отказва, представляват 57% от общия размер на претендираната от консорциума неустойка от 5.8 млн. Лева.   С това..

публикувано на 25.10.24 в 15:51

400 работници излизат на борсата, "Монди" затваря от Нова година

Заводът за хартия „Монди“ в Стамболийски затваря врати. Това ще засегне около 400 работници, които ще отидат в бюрата по труда от Нова година. Пожар избухна в завода за хартия в Стамболийски "Плановете на ръководството са от Нова година заводът окончателно да затвори. Причината са щетите от пожара преди месец и загубените мощности", каза..

публикувано на 25.10.24 в 14:54

Катастрофа с ранени образува тапа на източния обход на Пловдив

Катастрофа затруднява движението по източния обходен път на Пловдив. Сигналът е получен към 13.50 ч., а по предварителни данни са се блъснали две коли и камион в участъка между пътен възел Войводиново и разклон за село Калековец.  Двама души са откарани в болница за прегледи. На място са екипи на полицията и пожарната.  До..

публикувано на 25.10.24 в 14:48

Рестартирана е поръчката за ремонта на Голямоконарско шосе

Община Пловдив поднови спираната на два пъти  през лятото обществена поръчка за втория етап на ремонта на Голямоконарско шосе. Максималната цена на реконструкцията и разширението, както и изграждането на локално платно до отбивката за село Царацово е 18 750 000 лв.  Дължината на пътния участък, който подлежи на ремонт е 900 метра. Максималният срок..

публикувано на 25.10.24 в 13:39

Пловдивски адвокати протестираха срещу избора на главен прокурор

Над 50 адвокати от колегията в Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града в знак на несъгласие Висшият съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да избира следващия главен прокурор. Те не са съгласни и с процедурата за избор на председател на Върховния административен съд.  Пловдивската адвокатска колегия бе първата в страната, която излезе..

публикувано на 25.10.24 в 13:33