Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със зрелищни демонстрации авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 6 май

Със зрелищна демонстрация на бойни способности, на летището на Трета авиационна база - Граф Игнатиево Военновъздушните сили на БА отбелязаха 6 май - Денят на храбростта и Българската армия.

Преди полетите командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. м-р Цанко Стойков пожела здраве, оптимизъм и успехи на военнослужещите, „отдадени на каузата на ВВС“. „Тези, които осигуряват денонощно бойно дежурство, охрана на въздушното пространство на Република България“, добави той.


Пилотите на МиГ-29 полк. Николай Русев – зам. Командира на авиобазата, и капитан Йордан Тонев – най-младият летец на ескадрилата, носеща бойно дежурство, показаха фигури от висшия пилотаж. И за двамата професията е била мечта.

„Горе, когато свикнеш, не изглежда толкова сложно, нито пилотажът, нито претоварването, нито страхът, ако щете, защото страх има, ние просто сме го преодолели, свикнали сме с него“.

„Това не е плод на еднократно усилие, това е ежедневната ни работа, дълги години опит и трябва да благодарим на нашите инструктори“.

Със съвместни полети бяха показани част от бойните способности на военната ни авиация в операция по търсене и спасяване на катапултирал се над вражеска територия пилотВ изпълнението на мисията участваха екипажи на самолети МиГ-29 и L-39 "Албатрос" от авиобаза Граф Игнатиево и хеликоптери Ми-24 и "Кугър" от 24-та вертолетна база - Крумово.

В началото двойка L-39 излетяха от Авиобаза Граф Игнатиево, за да установят точното място, където е катапултирал пилотът. В същото време, заради очакване на въздушна атака от страна на "противника", МиГ-29 осигуряваше въздушното пространство над зоната, където е пилотът и където се извърши акцията по спасяването му. 


Вертолет "Кугър" стовари в района по способа "рапел" спасителен екип и след изпълнение на тяхната мисия на земята, екипажът на вертолета евакуира пилотa от вражеската територия. Междувременно, непосредствена авиационна поддръжка във въздуха оказа и боен вертолет Ми-24.


Всички полети в празничния ден са елемент от ежедневната подготовка и изпълнение на задачи на ВВС, уточниха от командването на Трета изтребителна авиобаза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25