Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерен мобилен рентген беше дарен на МБАЛ "Свети Пантелеймон"

Дарението, чиято стойност е 120 000 лева, е от бизнесмена Петър Манджуков

2
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

МБАЛ „Свети Пантелеймон“ получи най-съвременен подвижен рентгенов апарат. Той е на стойност около 120 000 лева и беше дарен от бизнесмена Петър Манджуков.

„Апаратът е произведен през април тази година и може да работи до леглото на всеки един пациент. Това прави тази апаратура много необходима и е от изключително значение за подобряване качеството на добрата лекарска практика“, подчерта доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив.

До този момент лечебното заведение е разполагало с трийсет годишен  рентгенов апарат тип „Кугел“, който трудно е изпълнявал основните функции.

Директорът на болницата доктор Константин Сапунджиев подчерта, че новия рентгенов апарат е високо технологичен, цифров, от най-доброто възможно ниво. Той е свързан със сървъра на болницата и изкарва образ до 10 секунди.

Бизнесменът Петър Манджуков заяви, че Covid-19 е бил голямо изпитание за всички и посочи, че лекарите са големите герои на страната. Той подчерта, че апаратурата не е избрана случайно.

„Исках да бъде нещо съвременно. Нещо, което да има отношение към лечението на коронавируса. И се надявам той да бъде един инструмент, който да подпомогне лечението на моите съграждани от Пловдив“, каза Петър Манджуков.

Кметът Здравко Димитров и пловдивския митрополит Николай благодариха на Петър Манджуков за дарението.

Днес стана ясно още, че МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е възстановила напълно своята дейност, но все още капацитетът й на работа е около 50-60 %. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ограничават движението по част от „Васил Априлов“ заради ВиК ремонт

С повишено внимание да пътуват шофьорите по бул. „Васил Априлов“, в отсечката от кръстовището с бул. „Шести Септември“ до моста на река Марица, предупреждават от ОП „Организация и контрол на транспорта“ в Община Пловдив. Причината е въвеждането на временна организация на движението заради подмяна на част от водопроводната мрежа и..

публикувано на 08.07.24 в 16:43

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Лидерът на НД "Русофили" в Пловдив е в ареста за разгласяване на държавна тайна

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта.  Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото..

публикувано на 08.07.24 в 13:08