Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-силен граждански натиск и все по-нагла власт

Снимка: БГНЕС

Една от тенденциитe след Covid-19 е, че правителството и присъдружните им олигарси, се опитват да се отвържат от всякакви закони. Другата тенденция, която работи против тази е, че гражданите в страните, които са засегнати от епидемията – разбраха силата на своята солидарност. И започват да дават отпор навсякъде по света. Тези две тенденции ще се борят и на българска територия, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Евгений Дайнов.

Той подчерта, че те ще се сблъскат и в случая с Алепу.

„Гражданският натиск ще става все по-силен, а властта ще става все по-нагла. Въпросът е – кой ще мигне пръв. Такъв  случай имахме вече с комплекс „Златна перла“ край Варвара. След десет години борба – той беше изравнен със земята“, заяви политологът.

Средствата от ЕС и новия казус с министър Десислава Танева

„Големият контекст е, че всички занем, че това, което се случва с европейските пари в България е, че те се разпределят между няколко едри играчи, политиците взимат своя дял. Да, пълно е с измами. Това се знае и в ЕС. И така европейските пари, които са насочени към това да направят изоставащи страни като България – все по-модерни и демократични, и ефективни в икономиката, постигат точно обратния ефект. Правят страни като България все по-немодерни, тоест недемократични, създавайки феодални зависимости. И правят тези страни, включително и България, все по-малко конкурентоспособни за икономиката. Парадокс е, че тези пари постигат обратния ефект“, коментира Евгений Дайнов.

Комиксите и политическите амбиции

„Комиксите могат да рисуват само високо интелектуални хора. С огромно чувство за хумор и огромно количество прочетени книги. Нашият министър-председател не е такъв типаж. И не очаквам от него.  Васил Божков има доста качествено образование. Той може да ги прави. Божков изключително интересна фигура, която да бъде наблюдавана. Ако той просто нанася удари, гърми на посоки – това ще се изхаби, до седмица-две. Ако той е започнал стратегия за натиск върху властта, ще бъде много интересно тя къде ще се пропука", заяви още професор Дайнов.

Цялото интервю с професор Евгений Дайнов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43