Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най - старият жив град в Европа отваря врати за гости от петък до неделя

"Уикенд Пловдив" открива туристическия сезон на града

Любозар Фратев: Искаме да извадим българите и бранша от летаргия!

Пловдив отново демонстрира гостоприемство в рамките на единственото по рода си дефиле „Уикенд в Пловдив“. Неговото трето издание ще се проведе от 19 до 21 юни 2020 г. 

Досега проявата се провеждаше през март, но заради извънредната обстановка и мерките срещу разпространението на COVID-19 тазгодишното издание бе отложено.

Откриваме туристическия сезон на Пловдив

"За моя голяма радост участниците поддържат своето желание да се включат, даже се включиха и нови участници. С възраждането на това събитие искаме да открием туристическия сезон на Пловдив", заяви пред Радио Пловдив Любозар Фратев, председател на Управителния съвет на Съвета по туризъм в Пловдив.

За три дни вратите си за посетители и гости на града ще отворят хотели, ресторанти, галерии, музеи и други културни институции.

27 участници 

В "Уикенд Пловдив 2020" ще се включат 27 участници - 9 хотела, 9 заведения и 9 културни институции - всички музеи в Стария град, Асоциацията на екскурзоводите, театър "Хенд", Градската художествена галерия, Природонаучният музей, Историческият музей.

Всички музеи, галерии и културни обекти очакват своите посетители. Повечето от местата са в Стария град. 

Любозар Фратев отбеляза, че тази година в "Уикенд Пловдив" няма да се включат Пловдивският драматичен театър и Пловдивската опера, тъй като много се е забавило отварянето на културните институции заради пандемията.

Отстъпки и атракции 

Почасова разходка в Стария Град с 40% отстъпка за посетителите предлага Асоциацията на екскурзоводите. 

Театър "Хенд" ще има три представления на открита сцена.

До 50% ще са отстъпките в деветте заведения, участващи в "Уикенд Пловдив 2020". А деветте хотела ще предлагат до 30% отстъпки от цените за нощувки и услуги.

"Освен чисто търговските отстъпки, ще има и атракции", съобщи Любозар Фратев. 

Да извадим бранша и българите от летаргия

"Не можем само да кършим пръсти, трябва и да работим!"

С проявите през тези три дни искаме да привлечем гостите на Пловдив, посочи председателят на Съвета по туризъм в Пловдив. 

Основно за българските туристи

Вместо да отидат в Гърция или да си стоят с маски маскирани, българските туристи могат да дойдат в Пловдив. 

2020-та година на уикенд-туризма в Пловдив

Организаторите имат желание проявите по време на "Уикенд Пловдив" да се провеждат и в други дни и месеци. 

"Идеята на този проект е да стане целогодишен и да правим много такива прояви, дори ежеседмично. Така Пловдив може да стане водещ в уикенд туризма", убеден е Любозар Фратев.

"Уикенд в Пловдив" е вълнуващо пътешествие в историята на града, познат и непознат, споделено с приятели и гостоприемни домакини.

Идеята на Света по туризъм е да привлече интереса към града. 

Цялото интервю на Емил Костов с Любозар Фратев е в звуковия файл.

Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловидв



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56