Шест комбинации на вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година. Виното е предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“. Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“. Втората награда бе присъдена за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“. Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино „Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.
Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.
Петчленно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител в катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. В състава му бяха заместник-ректорът доц. Христо Спасов, който е дългогодишен дегустатор и член на международни жури в престижни винени конкурси, както и доц. д-р Илиана Милкова-Томова от катедра „Хранене и туризъм“. В комисията бе и президентът на „Еуросвилупо“ Джузеппе Аккардо, който повече от 15 години организира изложението „Вкусове от Италия“ в рамките на „Винария“ и представя напитки, храни и биопродукти от Апенините у нас, както и журналистът и ПР Екатерина Кючукова. Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести път.
„Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е, че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доц. д-р инж. Христо Спасов.
„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело да съчетават гурме ястия и напитки“, коментира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Според нея дефиле „Вино и гурме“ и интересът на посетителите към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.
„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни могат с успех да се явят и на международни изложения“, заяви Джузеппе Аккардо, който има дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.
„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да получим отзиви за качеството на нашите напитки“, коментираха част от участниците. Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите, както и за работата на доброволците
Седем къщи в Стария град и днес ще посрещат любителите на виното и гурме кухнята до 19 часа.
6-има шофьори са задържани през уикенда в Пловдивска област заради различни нарушения на Закона за движение по пътищата. Мъж на 62 години бил арестуван в Пловдив, след като шофирал автомобила си след отнета книжка. Другите водачи били спрени след употребата на алкохол или наркотици, като рекордьор сред тях е шофьорът на лека кола „Фолксваген“...
Животновъдите от Велинград настояват за втора среща с министъра на земеделието и храните Георги Тахов, за да се изясни въпросът с разминаването на резултатите от българската и от гръцката лаборатории, относно има или няма чума по овцете. Пред карантинираните ферми има около 50 души, коитоса в готовност да спрат инспекторите от БАБХ, в случай, че се..
Тази вечер грейва коледната елха пред сградата на oбщина Пловдив на площад "Стефан Стамболов" . Светлините на коледното дърво, монтирано над покрития фонтан, ще бъдат запалени от кмета Костадин Димитров в 18 часа, който ще отправи поздрав към пловдивчани. Негови верни помощници ще бъдат малчуганите от Хора на пловдивските момчета "Стефка..
С представление на състезатели по фигурно пързаляне отваря голямата ледена пързалка на площад "Централен" в Пловдив Съоръжението ще бъде открито от 16 часа с леденото шоу на спортен клуб "Ледени искри" с ръководител Емануела Илинова в присъствието на кмета Костадин Димитров. Със зимния атракцион Пловдив съперничи на големите европейски..
До 50 см достигна снежната покривка по високите части на Смолянска област. През нощта аварийни екипи са отстранявали паднали дървета по пътищата на републиканската мрежа. Всички пътища са обработени и проходими при зимни условия. Ограничено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен и Превала. Както и на..