Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In memoriam Енио Мориконе в "Звукът на киното"

Композиторът е носител на 2 награди "Оскар", 3 - „Златен глобус“ и 6 - БАФТА

| обновено на 12.07.20 в 10:27

В "Звукът на киното" тази седмица се прощаваме с великия композитор Енио Мориконе. Той ни напусна на 91 години в нощта срещу 06 юли след като претърпя инцидент. Енио Мориконе счупи бедрената си кост преди дни и почина в болница в Рим. 

Надали има почитател на киното или въобще някой, който да е ходил на кино и да не е чул музиката на превърналия се приживе в легенда италиански композитор. 

Мориконе е написал музиката към повече от 500 филма, европейски и холивудски продукции. Сред най- известните му творби са музика от филми като "Ново кино Парадизо", "Имало едно време на Запад", "Имало едно време в Америка", "Професионалистът", "Добрият, лошият и злият", сериала "Октопод" и редица други.

Енио Мориконе е роден в Рим през 1928 г., като започва да пише музика към филми през 1955 г., а през 1964 г. започва сътрудничеството му с Бернардо Бертолучи и Серджо Леоне. 

През 2007 г. Морикона получава „Оскар“ за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.). Той изнесе първия си български концерт през декември 2013 година. Двучасовото пътешествие из филмовата музика в зала "Арена Армеец" събра близо 9 000 зрители. Специално соло в концерта му изпълни българския виртуоз Теодосий Спасов.

В Холивуд Мориконе работи с Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън де Палма, Терънс Малик, Куентин Тарантино. Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“, за която той получава "Оскар" през 2016 година.

Той е носител също и на три „Златни глобуса“ и шест награди БАФТА от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. 

Музика от филми на Мориконе ще в предложим в часа от 8.00 до 9.00 в събота, а повторението на "Звукът на киното" е в неделя от 15 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Вход свободен"- слънчево, с напълно разкъсана облачност

Имам напълно обосновани съмнения, че този месец не никакъв май и даже съм убеден, че всъщност си е истинския април, с когото май, май че си е сменил мястото- ей така - за експеримент и забавление! Хайде стига! Вече не е забавно! Върнете си ни изконно привичния и автентичен пети месец! Моля! Чудите се на кого говоря. На който е отговорен, разбира се,..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

Какво ще напишем на белия лист - "Точно днес"

Месецът на ученическите изпитания и българската гордост - май, се разстила край нас с вълненията около предстоящите матури и изпити, редом с празничното вдъхновение и вълнуващите абитуриентски нощи.  "Точно днес следваме акцентите на времето, свързано с първите предстоящи матури за зрелостниците - по Български език и литература. За първия държавен..

публикувано на 16.05.24 в 17:29

"Ден след ден" на 16 май

Днес в съда в Пловдив по същество започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов. В съдебната зала бе доведен и соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев. Какви разкрития за престъплението станаха ясни от казаното пред магистратите – обощението..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Спорт и образование днес във "Вход свободен"

Все повече хора не са доволни от образователната система в България и търсят нови алтернативи, по които да учат децата им. Методи, които няма да убият вроденото любопитство на подрастващите, а ще засилят желанието за знание и самоусъвършенстване. Сред тях е и Гергана Лесенска – един от организаторите на фестивала „Възможното образование“. Тази събота и..

публикувано на 16.05.24 в 09:30

„Точно днес“ по линиите на напрежението и превенцията

В утрото на 16 май говорим по важните теми за Пловдив и страната, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: За напрежението сред работещите в държавните висши учебни заведения и дали то е туширано с отпуснатите допълнително средства за заплати ще говорим с доцент Боряна Иванова , ректор на Аграрен университет-Пловдив. Ваксините ли..

обновено на 15.05.24 в 16:57