Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформа в данъчната система ще донесе повече справелдливост

| обновено на 20.07.20 в 16:57

КНСБ предлага пакет от промени в данъчната система, като исканията на синдиката са въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, ставка от 15 процента върху ДДС и върху доходите на физическите и на юридическите лица. От синдиката обмислят да предложат и налагане на еднократен данък „богатство“ през 2020 година заради коронакризата.

"Цялостната реформа на данъчната система се дискутира от години, и може би сега не е точният момент, но важна е визията, която да насочим към следващите избори, независимо кога ще бъдат те", това коментира за Радио Пловдив Любен Томев от Института за социлани и синдикални изследвания към КНСБ.

Според Томев, промяната е необходима, защото заради плоския данък данъчното облагане е крайно несправедливо. "Така ще се повиши солидараността в обществото. Важно е да се подобри съотношението преки и косвени данъци. Целта е да са доближим до европейската практика, защото сега ние сме единственото изключение в Европа с висок дял на косвените данъци.

Това е един отговор на исканията от Брюксел за повишаване на корпоратавния данък и на данък доход върху физическите лица.  В домакинствата ще останат пари от това намаление, което се очаква да се постигне".

Любен Томе подчерта, че КНСБ няма претенции към това кое ще е правителството, което да извърши тези промени. "Разбирам, че сегашното правителство беше записало в своята програма да не се променя данъчната система, но пък е въпрос на време да се напарвят промени в данъчните ставки и въобще в данъчната система. Важно е тази визия да се постави на дебат и това прави КНСБ, готови сме да дадем и нашите разработки и разчети в помощ".

Томев прогнозира, че от въвеждането на нови данъци се очаква да дойдат постъпления от 4 милиарда в държавната хазна. Той нарече добър вариант и въвеждането на данък „богатство“. "Примерите идват от цял свят, където много богати хора, милиардери, реагираха по подобаващ начин на усложнената обстановка заради коронакризата. Отсега няма как да се каже над какви приходи ще се въвежда подобен данък у нас, ние сега просто даваме идеята. Важно е реформата да постигне обрат в съотношението косвени - преки данъци, както и да се постигне по-голяма справелдливост. Всичко това ще доведе и по-добри социални фондове", беше категоричен синидкалистът.

Той кемонтера и протестите в страната като ги нарече "много разнопосочни". "Не зная какъв е обединителният им принцип. Опасявам се обаче, че моментът е съдбоносен, заради миедицинската криза , както и заради икономиката и нейното възстановяване". Според Любен Томен исканията на протестиращите за нов морал, справяне с корепцията и по-добър и справедлив живот са правилни, но моментът не е избран най-подходящо. "Но пък, когато става за спонтанен протест, то няма и как да се избере подходящо време".

"Опасението ми е, че България може да изостане много в настоящата ситуация, както в международен, така и в национален план" , каза в заключение Любен Томев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52