Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават с месец извънредната епидемична обстановка

Борисов обяви нови социално-икономически мерки за близо 1.2 млрд. лв.

| обновено на 27.07.20 в 15:07
Автор:

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че със заповед на министъра на здравеопазването извънредната епидемична обстановка заради коронавируса ще бъде удължена с още един месец.


"Ще удължим с още един месец извънредното положение заради пандемията със заповед на министъра, за да може тези мерки да работят", каза премиерът. 

Днес правителството представи нови социално-икономически мерки във връзка с кризата заради коронавируса на обща стойност близо 1.2 млрд. лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че по молба на туристическия бранш ще се допускат на територията на България туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония, които ще предоставят PCR тестове, които са направени 72 часа предварително. Той допълни, че това ще е сериозна помощ на българските хотелиери.

Премиерът съобщи, че с намаления ДДС в туризма приходите към юни са близо 28 млн. лева повече спрямо миналата година и допълни, че в края на август ще стане известно изпълнението на полугодието. Той подчерта, че страната ни все още не тегли заеми.

В отговор на друг въпрос премиерът съобщи, че България е втора по най-нисък дефицит. Това, което ЕС отчете миналата седмица е 8,6 процента спад на БВП на Европа като цяло. "Има държави и сектори, които са с минус 20 процента", допълни Борисов и заяви, че целта на мерките е да се намалят щетите във всички сектори. "Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това", каза премиерът.

"Протестът е чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е когато, протестите са адресирани към даден тип вземане на решения", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос. "По върховенството на закона има ВСС, ние никога не се изказваме по тема "съдебна система", допълни Борисов. 

Той изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. "Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни", каза Борисов. "Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят", допълни Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28