Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" готви протест срещу италианска фирма

Инспекцията по труда в Пловдив започна проверка във фирмата.

Атанас Кръстев, лидер на КТ "Подкрепа" в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Междувременно Регионален синдикат „Подкрепа“ подготвя голям протест пред италианска фирма за производство на електроника „Минипулс“ ООД в Пловдив за срещу дискриминация на синдикален принцип, това заяви председателят Атанас Кръстев. 

Той ще се проведе през септември и в него ще се включат членове от различни браншове на организацията. Синдикалистите отправят и искане до Инспекцията по труда за цялостна проверка в предприятието, тъй като има сигнали за пробелми с условията на труд.

До тук се стига след като през юни месец е регистрирана синдикална организация във фирмата.

„Внесохме искане за започване на процедура за КТД. След това започна натиск върху всички синдикални членове да напуснат „Подкрепа“, заяви Атанас Кръстев.

На председателят на синдикалната организация Димитър Гечевски е връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, но впоследствие тя е отменена. В централата на пловдивската структура на „Подкрепа“ е получено и писмо от фирмата, с което се отказват преговори по КТД, а мотив е, че там няма синдикална организация.

„Дали има или няма синдикална организация, това е определение на синдиката. Ако някой твърди, че няма синдикална организация, това се определя от българската съдебна система. Тези действия са свързани с нарушаване на права. Не е морлано в 21 век, включително и в частния бизнес, не само да се нарушават човешки права, но и да се постъпва по начин, който нарушава българското и европейското законодателство“, каза още Атанас Кръстев.

Той е категоричен, че за този случай ще бъдат уведомени и италианските синдикати. Ще бъде сезирана и Комисията по дискриминация.

Междувременно от Инспекцията по труда в Пловдив съобщиха, че започват проверка във фирмата след изнесената информация от КТ "Подкрепа". "През последните години в дирекцията не са постъпвали сигнали, свързани с условията на труд в предприятието. Вече се свързахме с председателя на регионалната синдикална организация Атанас Кръстев, за да ни предостави повече информация за прилагането на трудовото законодателство от работодателя в италианската фирма", се казва в съобщение на Инспекцията по труда до медиите..





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Ново Железаре са по-активни от Войнягово в кметските избори

Близо 29 % е активността до обед  на изборите за кмет в карловското село Войнягово . До 12:30 часа са гласували 245 от всичките 848 жители с право на вот, сочат данните на Общинската избирателна комисия в Карлово.  Гласуването е в две секции в селото и протича нормално, без нарушения. Кандидатите за кмет са петима -  Тодор Минковски, Петър..

обновено на 20.10.24 в 17:59

В Ново Железаре и Войнягово гласуваха повече от половината избиратели

50,59% е избирателната активност към 17,30 часа в карловското село Войнягово , където се провеждат частични избори за кмет.   Гласували са  429 от имащите право на вот  848 жители на селото. До момента изборният ден протича нормално, няма регистрирани жалби и сигнали за нарушения , съобщи Ивелина Димовска , председател на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 17:55

Чепеларе привлича все повече туристи не само през зимата

7-процентов ръст на туристи отчита Чепеларе от началото на годината. Постъпленията от туристически данък в общината са над 400 000 лв. и са рекордно високи, съобщават от Туристическия информационен център в града. Оттам подчерават, че летният туристически сезон в Чепеларе и района е бил изключително успешен. Посетителите са предимно български..

публикувано на 20.10.24 в 17:33

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври четири общини в Пазарджишка област организираха измервания на костната плътност. Кампанията в Белово, Ракитово, Велинград и Пещера започна в началото на октомври и е по инициатива на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и асоциация „Жени без остеопороза“.  Измерена е костната..

обновено на 20.10.24 в 14:33

Произведеното в България поскъпва, част от чуждата продукция поевтинява

Тази есен се наблюдава ръст в цените на част от плодовете и зеленчуците родно производство. Поскъпването на българските плодове и зеленчуци е с над 20% спрямо есента на миналата година.  По – скъпи са чушките, патладжаните, марулите, рекордно и поскъпването при зелето. Българската продукция е на изчерпване и това е една от причините за..

публикувано на 20.10.24 в 14:33