Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две бебета са заразени с коронавирус

Задължително с маска на публични събития на открито в Пловдив

Областният щаб включи още две болници в графика за прием на пациенти с Ковид 19

| обновено на 12.08.20 в 22:20

Заради задълбочаващата се епидемична обстановка в областта носенето на маски при предстоящи масови мероприятия с публичен характер на открито -  футболни срещи, концерти и други сценични прояви става задължитиелно, реши Областният кризисен щаб в Пловдив. Областният управител Дани Каназирева призова кметовете да оказват съдействие на контролните органи, за да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие.

31 са случаите на заболели от коронавирус в Пловдивска област през миналото денонщие. 

Сред новите случаи са и  две бебета под година от Пловдив и Асеновград, едното от които е в болница. Девет пациенти са хоспитализирани в последните два дни. От щаба съобщиха и за починал пациент - жена на 86 години със съпътстващи сърдечни заболявания.

Във връзка с четирите случая на заразени общински служители от РЗИ обявяват, че се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са и всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания. 

От понеделник още две болници -  УМБАЛ“ Пълмед“ с  15 легла и МБАЛ „ Св. Пантелеймон” с 25 легла влизат в графика за прем на болни с Ковид 19, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база.  Щабът реши  също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да са само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус.

Утре предстои среща с ръководствата на лечебните заведения, които досега нямат опит с подобни пациенти.

„ Важно е да обезпечим добрата организация  и занапред в областта, както и да има солидарност между болниците. Смятам, че към момента това го постигаме с общи усилия на всички здравни институции. Ежедневно разговарям с директорите на болниците. Важно е и Спешна помощ да имат спокойствие при хоспитализацията на пациентите със съмнение или доказан коронавирус, както през деня, така и по време на нощните дежурства.  Целта е няма напрежение и сред обществото, защото мерките които взимаме са превантивни, коментира Дани Каназирева.

По данни на РЗИ към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 1144. Оздравелите пациенти  до момента са 581, като за двата дни са 37. На домашно лечение са 404. Под карантина са 535 лица. Хоспитализираните са 144, от тях с потвърден COVID-19 са 123 пациенти.

Статистиката по общини:  Пловдив – 779,  Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица - 33, Асеновград – 54, Брезово – 2, Куклен – 10, Садово – 14, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот - 9.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53