Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за протести и решения - "Точно днес"

Във време, в което утвърдени цивилизационни представи се превръщат в клишета и започват да губят от смисъла си, заради честата им и  безотговорна употреба, заради неразбиране и подмяна на  ценностите, обществото повече от всякога се нуждае от тях  като ориентир  за гражданско поведение.

Такива злощастни понятия се оказаха „общественият консенсус“, „дебатът“, „политическият диалог“  и добавят  принадена стойност към дефицитите  на  политическото време.

И понеже общественият консенсус дотук така и не се състоя, опити за постигането му ще следват непрекъснато с нови усилия и на всички нива, защото логиката на общественото развитие е такава.

От темата за устройството на държавата, основния Закон, властта до темите свързани с ежедневния ни комфорт и сигурност, дебатите предстоят.  А събеседници в програма „Точно днес“ са:

Депутатът от Седмото Велико народно събрание и председател на УС на Института за социология „Иван Хаджийски“ Петър Емил Митев - Какъв консенсус е необходим на политиците, за да  бъде  свикано Велико народно събрание и приемат Конституция, гарантираща  достойнството и сигурността на България и на гражданите.

Асен Костов  преди предстоящия протест в Пловдив от името на пловдивчани с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.  Как ще продължи недоволството на улицата  и докога ще ескалира  напрежението.

Пловдивските общински съветници Николай Радев от БСП, Веселина Александрова от „Демократична България“ и Стефан Послийски от ВМРО-БНД с коментар на позицията на кмета Здравко Димитров решението за цената на билетите и картите в градския транспорт да бъде взето в местния Парламент след  дебат и с консенсус. 

Чуйте и носителя на Голямата награда на името на създателя на Цар Симеоновата градина Люсиен Шевалас арх. Петър Петров  от фирма  VIP GARDIANS.

А  директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ - Смолян Светлана Хаджиева ще разкаже за новото дарение с книги от личната библиотека на поета и писател Любомир Левчев и за цената на дарителството.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат месеца с музика и изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с избора на нов патриарх на..

публикувано на 30.06.24 в 14:36

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05

За четенето и децата днес във "Вход свободен"

Днес в предаването оставяме настрана дигиталните устройства и се впускаме в неяобятния свят на книгите. За тази цел Ви срещаме с децата от читателски клуб "Възвишение". За тях книгите от задължителния списък през лятната ваканция са любимо занимание и те с удоволствие четат. Кои са любимите им книги и как се заражда техният читателски клуб, предстои да..

публикувано на 28.06.24 в 09:30

Температурни и други амплитуди "Точно днес"

Изморителният с високите си температури юни приключва, допълвайки статистиката на пореден по- горещ от предишни години. Прекрачвайки в следващия месец, с любопитство към времето и ваканциите, ще разговаряме със синоптика Анастасия Кирилова и с изпълнителния директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Точно днес курортът открива лятната си програма. Сред..

публикувано на 27.06.24 в 17:40

Захари Карабашлиев в "Добро утро, ден!"

Захари Карабашлиев е гостът ни тази седмица в "Добро утро, ден!". Писател, драматург, главен редактор на издателство, с издадени 4 романа, повест, няколко сборника с разкази. Карабашлиев е написал сценарии за театрални постановки, които се играят у нас и в чужбина. Той продължава работа по пиеси, които ще поставят в няколко театри, в София...

обновено на 27.06.24 в 16:21