Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поход за Съединение" скандира "Оставка!" на зарята за празника

Начело са Велислав Минеков и Арман Бабикян

| обновено на 06.09.20 в 22:59

“Национален поход за Съединение” тръгна в 19 часа от площад “Централен” и по бул. “Цар Борис III Обединител”  и малко преди началото на тържествената заря-проверка стигна до площад "Съединение". По целия маршрут участниците носеха 50-метров национален флаг, изработен специално за събитието.

На площада, по време на официалната церемония,  протестът освирка кмета Здравко Димитров, председателя на НС Цвета Караянчева и областния управител Дани Каназирева. Цялото слово на пловдивския кмет бе "гарнирано" с дюдюкания, които спряха с появата на президента Румен Радев.
След края на зарята изненадващо протестът продължи по моста на Герджика към хотел "Санкт Петербург", където се събират официалните лица за приема. Протестиращите останаха пред парадния вход на хотела,  който беше плътно пазен от полицията.

Радио Пловдив проследи похода на живо в ефир и тук:

22.30 часа 

Малцина протестиращи остават пред централния вход на хотела и обявяват следващата си протестна активност  - в 9.00 часа в четвъртък пред Общинския съвет, за да заявят, че са против избора на новия директор на КОЦ- Пловдив. 

22.00 часа

Протестиращите прибраха флага, който носеха в продължение на няколко часа, "за да го приготвят за 10 септември", когато ще е следващото "велико народно въстание". Пред входа на хотела един от тях - Генади Андреев от ПП "Възраждане", влезе в спречкване с полицай, който е на място. /можете да чуете в звуковия файл/. 

До този час на протеста останаха около 50 човека. На протеста, но поканен на коктейла като общински съветник, беше и лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов, който коментира протестите и тяхната уместност в днешния ден. Чуйте в звуковия файл.

21.50 часа

Протестиращите опънаха 50- метровото знаме, което носят от началото на шествието, пред хотел "Санкт Петербург", където са официалните лица. На входа на хотела има плътен кордон полиция.


21.30 часа

След края на зарята окло 100 - 150 души протестиращите подновиха мощното "Оставка", а шествието със знамето продължи към моста на "Герджика". Кръстовището не е затворено за автомобили и три колони коли се движат зад протестиращите. По думите на някои от тях посоката им е хотел "Санкт Петербург", където се провежда приемът за официалните лица по случай празника на Пловдив и и деня на Съединението.

Един от протестиращите - адвокат Атанас Бояджиев, обяви, че са били "учтиво и официално поканени на коктейлчето". Чуйте м прикачения звуков файл.

20.30 часа

Протестиращите предвижиха знамето близо да плащада и скандират подкрепа за президента Румен Радев, който ще произнесе тържественото слово за Съединението, и освиркаха кмета на Пловдив Здравко Димитров. Докато тече неговото слово, те скандират "Оставка". Освиркване "получиха" и председателят на парламента Цвета Караянчева, и областният управител Дани Каназирева. Площадът утихна, докато слово произнасяше президентът Румен Радев.

20.15 часа

След щателна проверка участниците в шествието стигнаха до "Дом "Левски" и заеха позиция в източната част на площада. На място има силно полицейско присъствие.

20.00 часа 

Един от организаторите на шествието - Любомир Чакъров, обяви, че то се разпуска, въпреки обявения по-рано маршрут към Панаира и бул. "България, а хората могат да присъстват като мирни граждани на тържествената заря. С викове "Оставка!" участниците се отправят към площад "Съединение". Жандармерия и полиция ги посрещна по пътя към заря-проверката.

Протестращите понесоха знамето към площад "Съединение", опитвайки се да преминат приз изключител осилните мерки за сигурност.


19.50 часа

Походът стигна до кръстовището на Баня "Старинна". В посока към площад "Съединение" булевардът е препречен от коли на полицията и жандармерията. 

19.40 часа

Шествието премина през Тунела, скандирайки лозунга на протеста - "Мутри вън!". Традиционно тук участниците изпяха химна на България и продължиха с искането на оставка на Бойко Борисов.


19.00 часа 

Участниците в Националния поход на Съединението, голяма част от които са участници и в протестните шествия в Пловдив, се събраха пред Военния клуб, където комитет "Родолюбие" прави традиционната възстановка на събититята от 1885 година. На площада в Пловдив са проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян от "Отровното трио", които застанаха начело на  шествието, множеството скандира "Оставка!" и "Българи, юнаци!".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55