Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

| обновено на 23.09.20 в 15:53

Общинският съвет ще разгледа утре на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на Пловдив. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят теглене на 102 млн лв заем до 2023 година, както и отчета за бюджет 2019-та. 

На пресконференция председателят на организацията Борислав Инчев каза,  че новият заем се прави през "задния вход": "Използваш възможността през един документ, който ти очертава финансовото бъдеще на общината за следващите 3 години, да прокараш толкова важно решение като тегленето на 102 милиона не считаме, че е по управленски доблестно. Считаме, че се нарушават основни етични правила – на нормална комуникация между всички общински съветници и групи, които представляват гражданите на Пловдив, дали вота си на последните избори."

Инчев апелира към кмета Здравко Димитров да каже защо предлага да се изтеглят 102 милиона и защо за над 90 млн.лв от тях няма едно изречение за това какво  се предлага.  

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламен Ангел Славов от ГЕРБ коментира също, че очакват подробности по време на самото заседание: "Решихме като Комисия да го пуснем да отиде на сесия, пък вече дебатите ще ги проведем на място. Ние всички очакваме разяснения. На този етап не можем да обвиним някой, че не е достатъчно. Така или иначе, трябва да мине още много, докато бъде евентуално одобрено от нас. Така че има време. Нека да видим какво ще кажат на сесията", каза той. 

Обезпокоени от спада на местните приходи през 2019-та, описани в отчета за миналогодишния бюджет, воеводите предричат драстично вдигане на данъците следващата година. „Основно в два параграфа – данък върху нредвижимото имущество и автомобилния данък“, прогнозира Инчев.

По предложението за ръководителя на Комплексния онкологичен център той обяви, че ще го подкрепят в първата му част – за прекратяване на договора на досегашния управител д-р Парашкев Цветков. Но не е сигурно за другата – определяне на временно изпълняващ ръководител. Причината е, че в предложението на мястото на името има многоточие, обясни общинският съветник Димчо Петров, според когото „подобно предложение за избор не е нормално“.

Припомням, че на миналата сесия на ОбС при протест на граждани точката за избор на проф. д-р Мариана Янева, спечелила конкурса за управител на КОЦ Пловдив, беше оттеглена, а кметът Здравко Димитров обеща обсъждане на темата. „Не е имало такова обществено обсъждане, не знаем кого ще предложат на сесията сега. Ще подкрепим само специалист“, каза председателят на ВМРО Пловдив. 

От организацията ще настояват и за поемане на отговорност от вносителите на предложението, ако временният управител не се справи. „То е подписано не от един човек, а от 21-те съветника на ГЕРБ и „Кауза Пловдив“ – подчерта секретарят на ВМРО Камен Шишманов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26