Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато доверието е подкопано, идват наказателните мерки

12 години след приемането на България в ЕС все още е в сила Механизмът за сътрудничество и проверка, иначе казано контролът дали страната ни отстранява пречките пред върховенството на закона.

Във вчерашния доклад на ЕК България е критикувана за недостатъчни действия срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Темата коментира Светослав Терзиев, журналист от вестник „Сега“.

Светослав Терзиев заяви, че докладът на ЕК е написан дипломатично, но това е характерно за езика на брюкселските институции. Сега механизмът за контрол продължава да действа. Резолюцията, която се очаква да се гласува ще постави управляващите в трудно положение. Посочват се редица факти и проблеми, включително и исканията на протестиращите за оставки. Тази резулюция ще се гласува в ЕП на 5 октомври. ЕП изговаря нещата по-открито. Едно от исканията в проекторезулюцията е за финансови санкции. ЕС заседава днес и утре, ще приеме формула за обвързване на бюджета с правилата за върховенството на закона. Става дума за много големи суми, не само за текущия европейски блюджет от 750 милиарда евро. Донорите постават въпроси за потъване на парите в бездънните джобове на корумпирани правителства.

Възможно ли е България да бъде санкционирана?

Терзиев посочи, че е куриоз е да настояваш за спиране на парите за твоята държава. Хората смятат, че парите не стигат до тях. Става дума не за хляба на хората, а за хайвера на богатите.

Истита е, че когато доверието е подкопано, тогава влизат наказателните мерки. България беше наказана през 2008 г.- тогава имаше една схема за батко и братко. Тогава загубихме 200 мил. евро, но България не се поучи и поправи. Сега обстановката е свързана с корупция на най - високо равнище и пълна безнаказаност. Има бетонирана защина точно на такива управляващи, а прокуратурата помага за виреенето на крадлива среда.

Главният прокурор е в центъра на вниманието. Той представлява един безотчетен фактор, натоварен с големи пълномощия. Може по свои избор да решава кой да разследва. Избира предимно такива, които критикуват правителството.

Интервюто с журналиста Светослав Терзиев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Манол Пейков с преференции пренарежда листата на ПП-ДБ

Манол Пейков от ПП-ДБ пренарежда листата на коалицията в Пловдив-град.  При необходими 1441-а преференции той е получил 3 938, които го поставят на второ място в листата на ПП-ДБ. Той измества от втората позиция Стою Стоев и третата Катя Панева. Водачът на листата Асен Василев е получил 3423 гласа. Рекордьор по преференции е получил..

публикувано на 28.10.24 в 10:29
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06