Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани обсъждат варианта за пешеходна ул. "Иван Вазов"

| обновено на 07.10.20 в 20:22

Стотина души се събраха до Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, за да чуят плановете на общината за централната улица "Иван Вазов". 


Главният архитект Димитър Ахрянов обяви, че предложението е трафикът по улица "Авксентий Велешки" да се прехвърли от "Иван Вазов" на улица "Цанко Дюстабанов" и тя да стане двупосочна.

Ахрянов отбеляза, че "Иван Вазов" е недвижима културна ценност не само с ансамбъла си от сгради, включително Тютюневия град, но е и недвижима културна ценност на парковото изкуство.


Въпросът за контролирания достъп ще разгледаме, ако се наложи да преработим идейния проект за улица "Иван Вазов", който е готов и е в общината. 

Така Ахрянов отговори на въпроса на гражданите дали и по тази улица ще има бариери.

На срещата с гражданите присъства и кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Вземайки думата по време на дискусията обаче, бившият пловдивски депутат Юлий Славов категорично се обяви срещу превръщането на улицата в пешеходна зона. 

След като трафикът ще се пренасочва и от центъра до библиотеката зоната ще е пешеходна, как ще се реши въпросът с достъпа до училищата и до сградата на Административния съд ?  - това попита архитект Петкана Бакалова. Тя се поинтересува и от идеите на общината да оживи бъдещата пешеходна зона - защо гражданите да изберат разходка по "Иван Вазов", а не на централния площад. 

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че не е проблем достъпът до сградите по улицата, а трафикът трябва да се ограничава и разтоварва с повече ходене пеша. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23