Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата разследва организирана група за незаконни цигари

Разкриха нова фабрика за тютюн, този път в Калековец

| обновено на 12.10.20 в 16:50

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и тютюн за пушене в с. ЦалапицаНа място днес бяха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  

Групата е действала на територията на страната и в чужбина. При извършените претърсвания в производствено хале са намерени и иззети машини и цялостно оборудване за обработка и производство на  цигари и тютюн, както и голямо количество готова продукция без акцизен бандерол. 

Пакетиран тютюн за пушене в промишлени количества е намерен и в друга стопанска сграда, ползвана от групата.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че участниците в групата са произвеждали незаконно цигари от молдовската марка „Plugarul“.

Предстои привличане към наказателна отговорност на лицата, участвали в престъпното сдружение.

Близо 3 тона тютюн са открити и иззети при  акция на Районно полицейско управление - Труд и пловдивския сектор "Икономическа полиция" в  стопанско хале в село Калековец

Там е поредната разкрита незаконна фабрика за рязане на тютюн. Помещението е било добре прикрито, с ламаринени и дървени плоскости по  прозорците.  В  обекта са открити машини за рязане и за сушене на тютюн, над тон и половина нарязан тютюн на склад, бали с ненарязан тютюн и електронни везни. Пред входа цеха е имало и паркиран бус, пълен с още тютюн. 

Привлечени като обвиняеми са двама мъже на 40 години от Пловдив и Пазарджик. Те са задържани за 72 часа. Разследването по случая продължава. 

Миналата седмица бяха разбити и фабрики за цигари в Желязно и Цалапица, а това стана повод главният прокурор да пристигне на място. Открит бе и цех за тютюн в Катуница  

За два месецапловдивската полиция са образувани 24 досъдебни производства и 33 проверки за престъпления, свързани с незаконното  производство, разпространение и съхранение  на акцизни стоки без бандерол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

публикувано на 30.06.24 в 07:35

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13