Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещи до "Гладстон" не искат улицата да се разширява

570 пловдивчани са категорично против застрояването на част от парка на бул. "Свобода"

Категорично срещу разширението на ул. „Гладстон“ и бъдещата възможност за високо строителство по нея се обявиха живеещи на едноименната пловдивска улица. 340 подписа са събрани до момента, съобщи Мая Сотирова по време на днешното обществено обсъждане на проекта за нов Общ устройствен план на Пловдив. Живеещите в този микрорайон са категорични, че превръщането на „Гладстон“ в булевард няма да реши проблема с трафика, напротив, ще го засили. Гражданите настояват улицата да стане еднопосочна, като трафикът се поеме от ул. Любен Каравелов“.

Бяха представени още две подписки - 570 подписа срещу промяната на статута и възможността за застрояване в част от парка на бул. „Свобода“ и 853 подписа срещу отварянето за движение на улиците „Данаил Юруков“ и „Леденика“ в този район. „Паркът на бул. „Свобода“ е основен за квартала, а част от него се отрежда за застрояване, вместо да се запазят и дори разширят зелените площи“, заяви Добрияна Караджова, председател на Инициативния комитет на живеещите в кв. „Младежки хълм“. Според гражданите превръщането на терена в паркинг също не е добро решение.

"Обществеността няма да позволи застрояването в парка на бул. "Свобода" да се случи, както и да се обслужват частни интереси за сметка на публичния интерес", коментира Ивелина Ендрева от Инициативния комитет в кв. "Младежки хълм". 

Изграждането на 120 км нови улици в Пловдив е заложено в новия ОУП, съобщи Гергана Кривошапкова от екипа на „Булплан“ ООД-София, изготвил проекта. Тя посочи, че не е планирано строителството на кръстовища на две нива, освен при Водната палата. За следващите 20 години се предвижда създаването на 270 000 места за паркиране, посочиха още от екипа.

Дебатът по промените в основния за пловдивчани документ премина при засилен интерес и пълна зала в сградата на Общинския съвет. Повечето граждани обаче останаха недоволни от липсата на конкретни отговори по поставените от тях конкретни казуси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" – 4,18%...

публикувано на 28.10.24 в 15:06