Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“.

По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си представя, че неговата болница е точно такава, това означава, че няма място в здравната система на България. Зелени коридори в самите болници, поликлиниките и  при общопрактикуващите трябва да има. Да продължим да оказваме помощ на пациентите с други заболявания. Няма как някой да си представя, че неговата болница ще бъде зелена и ще бъде предпазена от ковид вируса. Той е непредвидим, а натоварването за персонала е доста голямо. Всяка болница успя да изгради някаква форма на зелени коридори и пропуск. Въведохме бързи антигенни тестове. Имаме доста оръжия за предпазване и диагностика, не виждам логика да бъде спирана помощта и лечението на плановите пациенти на другите заболявания, освен ковид. Надявам се ,че няма да стигнем до тотален срив на системата“.

По думите на д-р Маджаров спирането на прием на пациенти и плановите операции означава да се подсигурят ковид отделенията с персонал. Това не е достатъчен аргумент, защото в голяма болница с 15-20 отделения с лекарите и медицинските сестри, не могат да работят едновременно, или на смени в ковид отделение с 10-20 легла. От друга страна лекарите имат своите базови познания по всички специалности.

„Бюджетът за здраве през 2021 година е крайно недостатъчен“, посочи д-р Маджаров. Изглежда като една спокойна година, в която ще похарчим определени пари. Вижда се някакъв трансфер към Здравната каса, но практически не са отчетени завишените потребности в системата. Този бюджет няма да доведе до повишение на заплатите с нито лев.

Интервюто с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24