Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев иска по-строги мерки срещу заразата

Автор:

1417 са излекуваните от началото на седмицата пациенти с положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщи на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

От миналия четвъртък досега излекуваните у нас са 2788. В лечебните заведения в страната са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла за лечение на пациенти с Covid-19 e приблизително 30%, а в интензивните отделения около 20 на сто.

От общо 2664 положителни за Covid-19 медицински лица активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебни заведения, само 7 са в интензивно отделение.

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, посочи Ангелов, който благодари на всички български граждани за съзнанието, което проявяват, и за разума, който надделява в момента при спазването на противоепидемичните мерки.

„Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, това е мярката, която спасява човешки животи. Следващата мярка е физическата дистанция и социалната дистанция. Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията и струпвания на публични и обществени места“, изтъкна министърът.

И допълни, че в страната има достатъчно предпазни средства, а днес пристигат 1700 флакона „Ремдесивир“, част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество пристига другата седмица - 4300 флакона.

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в медиите и социалните мрежи се налага извод за тотален хаос в здравната система:

„Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ, сигурно няма да съм прав. Но в момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препарати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тия 3200 трима, при които е имало някакво неразбирателство“, но говорим за 0,1%, подчерта доц. Кунчев.

По заболеваемост сме на 17 място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност в ЕС сме на 10 място и на четвърто място на Балканите, допълни той.

Удължаване на противоепидемичните мерки ще предложи доц. Ангел Кунчев, стана ясно по време на традиционния седмичен брифинг.

„Трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на министъра. Като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период“, каза той и посочи:

„Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата, включително и на заведенията, които не затвориха сега. Това са различни, предлагащи храна, ресторанти, кафетерии и т.н.“.

“Възстановяване на този период за хората над 65 г., да пазаруват в зелен коридор от 8.00 до 10.00 часа, като през това време не бъдат допускани други граждани, а съответно пък те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално“, каза още Кунчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55

Депутат от ДПС в областта се отрече от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС от Пловдив-област Ердуан Мехмед поиска вчерашния му вот ЗА кабинета на ГЕРБ да бъде зачетен като отрицателен. В писмо до председателя на парламента Рая Назарян той пише, че изричната му воля е била да гласува „Против“ правителството на Росен Желязков и затова настоява техническият отдел на Народното събрание да отрази промяната в..

публикувано на 04.07.24 в 13:42

До 30 пожара дневно пламват в Пловдив и региона

Сигнал за опасен пожар в склад в района на кв. Кючук Париж вдигна по тревога няколко екипа пловдивски огнеборци. Огънят е лумнал предиобед.  На мястото бързо са се отзовали пожарникари от Втора и Четвърта служба, чиято навременна реакция е предотвратила разрастването на огъня и ограничила щетите.  Същевременно, пламнали сухи треви и отпадъци в..

обновено на 04.07.24 в 12:50

Предлагат 21 зрелостници от Пловдив за национална диплома

От Регионалното управление на образованието - Пловдив изпратиха до МОН номинациите за "Национална диплома". "За присъждане на почетното отличие на Министерството на образованието и науката от Регионалното управление на образованието предлагаме 21 ученици, отговарящи на условията от Наредбата за приобщаващото образование.", съобщи Иванка Киркова, началник..

публикувано на 04.07.24 в 11:50