Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без експерименти в МБАЛ "Свети Мина" искат синдикатите

Настояваме работните ни места да не са застрашени и занапред, казват от КТ "Подкрепа"

| обновено на 10.11.20 в 10:53
2
Флора Димирова и Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа"
Снимка: община Пловдив

Защо синдикат Подкрепа в Пловдив е против МБАЛ "Св. Мина" да се преобразува за лечение на Ковид-19, след като  официално се заяви готовност за това.  В програма "Точно днес" разговор с председателката на синдиката Флора Димитрова.

Тя уточни, че с настъпване на епидемията бе направено отделение с 30 легла на мястото на ревматологичното, както и бе разкрит спешен приемен кабинет, който работи непрекъснато.

"Справяме се трудно кадрово и до днес", каза Димитрова. Тя определи, че болницата е на ръба на структурното попълване с кадри. 

"Крайно време е да се каже, че в България има Ковид, но има и други болни, които се нуждаят от лекарска помощ. Те забавят посещението си в болниците и идват късно", заяви синдикалният лидер. По думите й е много важно какво ще се случи с болницата след като се справим с пандемията, и точно това тревожи работещите там. 

Тя коментира и предложението кардиологичното отделение да бъде преместено в родилното отделение на ул. "Весела". "За мен това е абсурдна ситуация, защото родилното е ситуирано за такъв тип дейности и не е редно да се смесват двата потока, родилки и бебета и хора с инфаркти и сърдечни проблеми, които са повечето мъже," каза Димитрова. 

Тя каза, че имат много работещи от медицинския екип над 60 години. Очаква се те да си вземат платена и неплатена отпуска, за да запазят живота си и работата си.

В декларация до областния управител и до кмета на Пловдив от "Подкрепа" изказват притеснение, че това ще се отрази негативно на трудовите преоотношения на персонала по отношение на доходите и условията на труд. 

Като допълнителни мотиви за становището от „Подкрепа“ посочват, че в лечебното заведение липсва оборудване, няма отделение по реанимация и апарати за интубиране на пациенти. Те определят като „абсурд на абсурдите“ и плановете за преместване на кардиологията на болнцата в родилния дом „Весела“.

Предложението на синдиката е, ковид - пациентите да се лекуват в  бившата Белодробна болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27