Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средствата за антигенните тестове да се оптимизират по-серизно

„За голямо съжаление, статистиката е такава, каквато е в цяла Европа. Трябва да бъдем обективни  обаче да я използваме , за да прогнозираме, анализираме  и вземем най-правилните решения.  В този смисъл всички възможности за диагностика, включително и антигенните тестове, са  добра възможност да се ориентираме към всички огнища на заразата и да предприемем адекватните мерки за ограничаването й".  Това заяви д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейски медицински форум.

По думите му,  няма нищо по-добро от това да има такъв обективен критерий, какъвто могат да бъдат антигенните тестове, които сега се лансират.  Като аргумент той посочи, че редица кметове, които са си направили такива тестове в малки центрове, са успели да се ориентират за разпространението на заразата и са взели допълнителни превантивни мерки.

„Дори  би трябвало да се потърси възможност от здравните власти за още по-сериозно оптимизиране на средствата за антигенните тестове. Заедно с  PCR-тестовете, те ще бъдат решаващи за статистиката“.

За управление на този процес е необходима ясна национална и регионална визия. Действията на областния управител на Пловдив са адекватни, подчерта д-р Кехайов.

България разполага с достатъчна материална база, която може да бъде адаптирана към възможностите за лечение. Решаващ обаче се оказва дефицитът на медицинските лица.  Ето защо трябва да бъдат предприети бързи стъпки за задържане на младите медицински кадри  след завършването им в страната ни.

Налице е тенденция за намаляване с 20% на числото на завършващите лекари.

Лекарите в инфекциозните отделения са и над 70 години.

„Лекарят е лекар до края на живота си. Но ако ние не прогнозираме и не правим правилна политика в този момент да задържим и върнем и онези лекари, които днес работят за други страни, които сега са  около 5-6 хиляди, проблемът няма да бъде решен. За това трябва да търсим всякакви резерви“, заяви д-р Кехайов.

Той бе категоричен, че независимо, че страните имат различни ресурси, политикат на всички тях по отношение на проблемите на здравната система, трябва да бъде в една посока“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българските политици масово са страхливци

Ограниченията спрямо обществените медии при отразяване на предизборната кампания са все по-анахронични и все по-неадекватни на съвременната ситуация, която най-малкото се отличава с изключително виска степен на скандалност и реч на омразата между самите политици. Това заяви в програма "Ден след ден" медийният експерт, културолог и преподавател..

публикувано на 07.10.24 в 16:12

Знанията по математика да са вход за Математическа гимназия

Знанията по математика - но не от Националното външно оценяване, да са основният критерий за прием в паралелките по информационни технологии в математическите гимназии. Това предложение пращат на образователното министерство от Българската асоциация по информационни технологии и още 4 организации от бранша.  "Тези гимназии търсят деца с изявени..

обновено на 07.10.24 в 15:58

Когато говорят армиите, винаги страдат най- слабите

Израел и светът отбелязват годишнина от атаката на групировката „Хамас“. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, сред които деца. Над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. 97 заложници все още не са се завърнали у дома, а 33-ма бяха обявени за мъртви. Последва атака на Израел в Газа, а след..

публикувано на 07.10.24 в 15:02

Защитете се и ходете на профилактични прегледи!

В програма "Точно днес" говорим по темата за кампания, насочена към превенция: октомври - месецът за борба с рака на гърдата. Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. Лекарите отбелязват, че ранното..

публикувано на 07.10.24 в 10:16

Молитва за мира отправят католиците в Пловдив

На 7 октомври, първата годишнина от голямата терористична атака на групировката Хамас срещу Израел, църквата ще проведе Ден на молитва и пост за мира по света. „За да измоля чрез застъпничеството на Пресвета Дева Мария дара на мира, ще отида в базиликата Санта Мария Маджоре, където ще моля Светата броеница и ще се обърна към..

публикувано на 07.10.24 в 09:49